Baza podataka o inkluzivnom školovanju u Kantonu Sarajevo

02.09.2013.  //  Teme  //  Nema komentara

Uključivanje djece s posebnim obrazovnim potrebama u redovne škole je važan društveni zadatak i proces. S tim u vezi, udruženje „Život sa Down sindromom“ je u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, realiziralo softver i bazu podataka koja prati svakog učenika s posebnim obrazovnim potrebama i svaku školu tj. resurse škole-

Ovim su željeli kreirati instrument kojim će se olakšati praćenje inkluzivnog procesa u Kantonu Sarajevo. Važna karakteristika ovog modela je to što on, pored praćenja inkluzivnog procesa, omogućava blagovremene odgovore na potrebe učenika s posebnim obrazovnim potrebama i škola, sopćeno je iz Udruženja. Projekat je proveden uz pomoć Fondacije za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini, koja je financijski podržala projekat.

Naša država je brojnim pravnim dokumentima osigurala pravo djece s teškoćama u razvoju na jednak pristup i jednake mogućnosti, što u praksi u oblasti obrazovanja znači stvaranje okruženja u kojem će se sva djeca osjećati uspješno. Međutim, i nakon deset godina od usvajanja Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, inkluzivno obrazovanje nije dobilo neophodnu finansijsku podršku čime se dovodi u pitanje kvalitet odgoja i obrazovanja sve djece u inkluzivom obrazovanju.

„Na pitanje kako unaprijediti kvalitet inkluzivnog obrazovanja, možemo samo zajedničkim djelovanjem odgovoriti i time stvarati društvo jednakih mogućnosti.“, izjavila je Sevdija Kujović, predsjednica udruženja „Život sa Down sindromom“.

Podsjetimo, nedavno su pojedini nastavnici i profesori na području KS dobili certifikate u okviru projekta “Podizanje kompetencija profesora srednjih škola za rad sa djecom s posebnim obrazovnim potrebama”, o čemu opširnije možete čitati ovdje

Manjine.ba

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.