Novi Hram: Izložba o spašavanju bugarskih Jevreja u holokaustu

17.09.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara

U Galeriji Novi Hram u Sarajevu u utorak naveče je otvorena izložba Snaga građanskog društva u Bugarskoj za vrijeme Holokausta 1940.-1944.

Izložba, posvećena 70. godišnjici spašavanja bugarskih Jevreja, organizirana je u saradnji s Jevrejskom zajednicom BiH.

Ambasador  Bugarske u BiH, Angel Alexandrov Angelov je otvorio izložbu, naglasivši da se ona otvara simbolično na dan koji se po bugarskom kalendaru obilježava kao dan vjere, nade, ljubavi i mudrosti.

„Kada odbacuje politiku rasne diskriminacije i genocida, civilno društvo ima potencijal i u stanju je da ubijedi političku elitu da svoje ponašanje promijeni, što je poruka ove izložbe“, istakao je bugarski ambasador.

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci dodao je da izložba svjedoči o aktivnosti civilnog društva u Bugarskoj u periodu Holokausta i spašavanju bugarskih Jevreja.

Po njegovim riječima, jevrejska zajednica u Bugarskoj postoji više od dvije hiljade godina.

Za vrijeme holokausta, po njegovim riječima, stradalo je 85 posto ukupne jevrejske populacije BiH koja je tu živjela 1941. godine.

„U to doba carevina Bugarska je uspjela da spasi gotovo sve svoje Jevreje, s tim da nije uspjela spasiti Jevreje s okupiranih teritorija. No, s obzirom na veliki pritisak koji je Treći Reich vršio na njih, to što su uradili predstavlja herojsko djelo i nije bilo malo prijedloga da se car Boris proglasi pravednikom, jer pravednik među narodima je svako onaj ko je za vrijeme Drugog svjetskog rata pomogao da se spasi barem jedan jevrejski život“, dodao je Finci.

Sve to dokumentovano je na izloženim panoima.

Bugarski narod, podržan carem, uspio je da oko 48.000 Jevreja spasi od deportacije. I Bugarska pravoslavna crkva uz druge napredne snage tog vremena suprostavila se zvaničnoj politici diskriminacije.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.