Osvježavajuće drugačije: Najspektakularnija igra na točkovima

18.09.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara

Ovaj sport je osvježavajuće drugačiji: brz, akrobatski, strastven i napet, pomalo egzotičan i definitivno inkluzivan kao nijedna druga igra u svijetu. Osnovna pravila su ista kao validnoj košarci, visina koša je ista 3,05 metara, igra traje 4 × 10 minuta, a u slučaju neriješenog rezultata igra se 5 minuta dodatnog vremena. Svaki igrač može imati najviše pet prekršaja.

Razlike

Naravno, postoje razlike: Košarku u kolicima zajedno u istom klubu mogu igrati žene i muškarci, Kako bi se osigurala pravednost i jednake mogućnosti za sve igrače, uveden je sistem klasifikacije koji osigurava jednakost. „Koraci“ također nisu dozvoljeni, jer igrači moraju driblati nakon dva okreta točkova, a lopta se može voditi ili staviti na krilo.

Oprema

Osnovna oprema su sportske kolica za osobe sa invaliditetom. Svaka kolica su posebno dizajnirana za njihovog vlasnika prema stvarnim mjerenja i potrebama, a njihova prosječna cijena je od 5,000 do 7,000 eura. Okvir je čvrsto zavaren i vrlo izdržljiv. Točkovi su postavljeni pod uglom od 21 stepen čime se osigurava lakše kretanje. Način sjedenja u potpunosti zavisi od igrača i stepena invalidnosti. Niko od igrača smiju sjediti na visini višoj od 53 cm, a točkovi ne smiju prelaziti 28 cm u promjeru. Stolica ima “pickbar”, koji ne može biti viši od od 11 cm iznad zemlje.

Klasifikacija

Mišića funkcija svakog igrača relevantna za igranje košarke najbitniji je faktor kod klasifikacije. Igračima se dodjeljuju bodovi, a skala se kreće od 1,0 (visoka paraplegija) do 4,5 boda za minimalne povrede. Bodovi se sabiraju, a na terenu ekiša ne smije premašiti 14,0 bodova na reprezentativnim takmičenjima i 14,5 bodova na klupskom nivou.

Pravila i prekršaji


Pravila su ista kao kod validne košarke, i u biti su samo prilagođena osobama sa invaliditetom u smislu zauzimanje više prostora. Sude se 3 sekunde u reketu, slobodna bacanja i ubacivanja sa strane se izvode sa istih mjesta, broj time out-a je isti, a dozvoljen je i uslovno direktan kontakt kolicima što daje dodatnu dinamiku i atraktivnost ovoj igri.

BiH
Košarka u kolicima se u Bosni i Hercegovini igra od 1996.godine, od kada egzistira i Asocijacija košarke u kolicima. U Ligi se takmiči 8 klubova (7 muških i 1 ženski), a organizuje se i Kup takmičenje. BH Klubovi su redovni učesnici Euro Cup takmičenja, piše 3ksarajevo.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.