Evropski dan jevrejske kulture: Trodnevni program u Sarajevu

24.09.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara

Prije 17 godina, 1996. godine, Francuska jevrejska zajednica je došla na ideju da organizuje manifestaciju kulturnog sadržaja u cilju zbližavanja Jevreja Francuske sa sredinom u kojoj žive i rade. Ubrzo nakon toga, tačnije tri godine kasnije, 1999. godine, pozitivnu francusku ideju prihvataju i ostale zemlje Evrope, a naša zemlja, odnosno Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini se ideji priključuje već naredne 2000. godine.

Tako danas u većini zemalja Evrope, gdje žive Jevreji, odnosno organizovane su Jevrejske zajednice, u pravilu prve nedjelje mjeseca septembra ’otvaraju’ vrata svojih opština, muzeja, sinagoga da bi kroz predavanja, razgovore, koncerte, izložbe, filmske projekcije, druženja, ili na neki drugu način upoznali svoje sugrađane sa dijelom bogate jevrejske tradicije i kulture.

Ove godine zbog jevrejskih vjerskih praznika (Roš Hašana, Jom Kipur i Sukot) koji se obilježavaju od početka septembra, odlučeno je da se u cijeloj Evropi ovaj dan obilježi u nedelju, 29. septembra.

Evropski dan jevrejske kulture je jedinstven za sve zajednice po tome što uvijek ima temu koja je identična u svim zemljama Evrope. Ovogodišnja tema manifestacije je ‘Ekologija’.

”Naša opština je otvorena tokom cijele godine, prijateljskim druženjem, raznovrsnim programima i sadržajima, ne samo za svoje članstvo, već i za brojne prijatelje, komšije, sugrađane, na čemu uvijek i insistiramo, trudimo se biti dobri domaćini i time doprinijeti multietičnom i multikonfesionalnom koloritu grada Sarajeva”, kažu iz Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnju manifestaciju  Evropskog dana jevrejske kulture, Jevrejska opština u Sarajevu u saradnji sa Jevrejskim kulturno prosvjetnim i humanitarnim društvom ’La Benevolencija’ će obilježiti trodnevnim programom u prostorijama Jevrejske opštine i prostoru galerije ‘Novi hram’.

U srijedu 25. septembra 2013. u 13 sati, u sali Jevrejske opštine održat će se promocija publikacije ’Jevrejska prezimena u arhivskim dokumentima’, autora Milene Gašić i Elija Taubera, čiji je izdavač Historijski arhiv Sarajeva.

U petak, 27. septembra 2013. u 17 sati, u sali Jevrejske opštine bit će održana projekcija filma ‘Izrael – zemlja molitve i grijeha’, autora Kamenka Milenkovića iz Srbije.

U nedelju 29. septembra 2013.  u 19 sati u Galeriji ‘Novi hram’ bit će postavljena izložba slika ‘Priroda, ekologija, četiri elementa’ autorice Melite Kraus iz Hrvatske.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.