Popis u BiH: Specijalno obrazovanje nije obrazovanje?

02.10.2013.  //  Teme  //  Nema komentara

Još jedan dokaz da Agencija za statistiku BiH nije bila u potpunosti spremna za popis stanovništva koji je počeo jučer jeste i uočena diskriminacija djece sa smetnjama u razvoju.

Naime, u stavci pod rednim brojem 31. Škola koju osoba pohađa, navedene su brojne opcije (osnovna škola, srednja škola, viša škola, magistarski i doktorski studijski program), osim specijalnog obrazovanja, te se djeca sa smetnjama u razvoju smještaju pod kategoriju “ne školuje se”.

Na ovu nedopustivu diskriminatornu grešku upozorilo je Udruženje roditelja djece i osoba sa smetnjama u razvoju URDOS.

„Očigledno je da Zavod za statistiku BiH ne interesuje broj djece i osoba sa smetnjama u razvoju ili se smatra da ova djeca ne zaslužuju pravo na obrazovanje i nisu briga države, iako su ovakvi statistički podaci od veće vrijednosti nego podaci o etničkoj pripadnosti, i to prvobitno za socijalne i ekonomske interese jedne države“, navodi ovo udruženje u saopštenju za javnost.

“Ovi podaci bi između ostalog predstavljali neizmjernu vrijednost za obrazovni sistem i njegovu organizaciju i doprinijeli bi efikasnijem rješavanju i osposobljavanju ove populacije stanovništva, što ima direktan uticaj na socijalni i ekonomski status društva. Očigledno je da ne postoji briga za ovu populaciju u državi, osim kada su potrebni bodovi u predizbornim kampanjama i budžetski novac za fiktivne projekte”.

U udruženju URDOS smatraju da je pomenuta diskriminatorna stavka na popisnici samo još jedan pokazatelj neoprostive nesposobnosti i nekompetentnosti institucija BiH, te pozivaju građane i odgovorne strukture da ih podrže u zahtjevu da se omogući ispravka, barem u obliku dodatne oznake koja će klasificirati ovu grupu stanovništva.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.