Prva tržnica za gluhonijeme u Washingtonu

24.10.2013.  //  Teme  //  Nema komentara

U godinu dana postojanja, jedna tržnica u Washingtonu postala je jedinstveno mjesto za kupovinu i uživanje u hrani za zajednicu gluhonijemih stanovnika ovog grada.

Union Market specifična je po tome što svi prodavači poznaju znakovni jezik, pa se gluhonijemi kupci bez imalo problema sporazumijevaju s njima. Jedan od prodavača je i 23-godišnji Thadeus Suggs iz Seattlea, i sam gluhonijem, a zbog posla na ovoj tržnici napravio je pauzu na studiju na Univerzitetu Gallaudet, jedinom na svijetu posvećenom gluhonijemim studentima.

Suggs znakovnim jezikom objašnjava šta mu se sviđa u njegovom poslu:

“Prednost je i što je tržnica tako blizu Gallaudeta, koji je Mekka za gluhonijeme. Uz to, mi posebno opslužujemo zajednicu Gallaudeta, kao i čitav kvart.”

Za zajednicu gluhonijemih u Washingtonu, koja je dio od skoro osam miliona Amerikanaca koji imaju oštećenja sluha i govora, Union Market je s razlogom postala omiljeno mjesto okupljanja. Redovna mušterija, Cary Barbin, to potvrđuje:

“Sviđa mi se što je znakovni jezik ovdje najnormalnija stvar i što mogu bez problema naručiti svoje jelo.”

Pri preuređenju ovog prostora prošle godine angažovani su stručnjaci koji su u tržnicu ugradili i takozvane gluhe prostore, koji pogoduju osobama sa slušnim oštećenjima. Osim toga, sve je dobro osvijetljeno, a prolazi među štandovima širi su nego u tipičnoj tržnici, kako bi se gluhonijeme osobe dobro vidjele i mogle bez problema sporazumjeti znakovima dok prolaze, izvještava Glas Amerike.

Područje Washingtona također je i regija u kojoj gluhonijemi Amerikanci imaju najbolje prilike za zaposlenje: zaposleno je 64 posto gluhonijemih osoba, dok je u ostatku SAD taj procenat dosta manji i iznosi 49 posto.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.