‘Majke djece sa smetnjama u razvoju svaki su dan diskriminisane’

01.11.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara

Udruženje ‘Edus’ iz Sarajeva danas je u Zavodu ‘Mjedenica’ organiziralo predavanje i radionicu za majke djece s poteškoćama u razvoju u okviru projekta ‘Jačanje roditeljskih kompetencija i podizanje samopouzdanja majki kao edukatora svoje djece’.

U okviru ovog dvomjesečnog projekta 40 majki djece s poteškoćama u razvoju učestvovalo je u radionicama gdje su sticale znanja o tome kako postati kompetentan edukator.

Generalna sekretarka Udruženja Sanela Lindsay podsjetila je da je Bosna i Hercegovina potpisnica brojnih konvencija koje garantuju prava djece s poteškoćama u razvoju, ali da su ipak, ova djeca, kao i njihovi roditelji, majke naročito, svakodnevno izloženi diskriminaciji, u vidu stigmatizacije ili neprovođenja tih konvencija i zakona.

Zbog toga, navodi Lindsay, radionice i edukacije ovog tipa su od velikog značaja za djecu, ali i njihove staratelje.

Ona je istaknula i činjenicu da zahtjevan rad s djecom uglavnom obavljaju žene, ali da je njih vrlo malo na pozicijama donošenja odluka o zakonima, politikama i propisima koji se odnose na budućnost djece s poteškoćama u razvoju.

”Majke koje žele da pomognu svojoj djeci i da ih uključe u društvo izložene su osudi sredine, pa čak i nasilju i to od najuže porodice”, naglasila je Lindsay te ponovila da je neophodno organizirati tečajeve i radionice da bi se ta praksa prekinula.

EDUS-ova predavanja i radionice imaju za cilj osnaživanje žena koje su lično ili profesionalno upućene na djecu s teškoćama u razvoju.

Stručna saradnica iz Zavoda ‘Mjedenica’ Lejla Buturović pojasnila je da su majke, ali i drugi članovi porodice učestvovali u radionicama koje su podijeljene na dva tematska dijela, u prvom, stručnom dijelu, majke i edukatorice su unapređivale svoja znanje i vještine u direktnom radu s djecom po naučno dokazanim praksama, a u drugom su se bliže upoznali o svojim i pravima svoje djece, te mehanizmima donošenja i provođenja odluka u okviru sistema obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Dosad je u EDUS-ov program u okviru Zavoda ‘Mjedenica’ i EDUS-ovog Centra za ranu intervenciju na Dobrinji bilo uključeno više od 170-oro djece, od čega je više od 100 djece dobivalo kontinuirani edukativni tretman u trajanju od tri do pet sati dnevno. Tim radom, educirano je i više od 30 stručnjaka relevantnih profila, kao i roditelji djece.

Projekt finansira Ambasada SAD-a. 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.