Prigovor RAK-u zbog govora mržnje na Pink BH

05.12.2011.  //  Novosti  //  1 komentar

Udruženje za promociju i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba, pružanje pomoći i podrške LGBTIQ populaciji Okvir uputilo je 1. decembra prigovor Regulatornoj agenciji za komunikaciju RAK zbog govora mržnje prema LGBTIQ osobama u emisiji Zabranjeni forum TV Pink BiH emitovanoj u četvrtak, 17. novembra 2011., koja je bila posvećena temi Promjena pola – tijelo kao zamka.

Udruženje Okvir smatra da je u emisiji više puta prekršen član 4. Kodeksa o emituvanju RTV programa koji zabranjuje govor mržnje.

„Tokom emisije su u „telop-u“ prikazivane i SMS poruke gledalaca koje su sadržavale govor mržnje na rodnoj osnovi, te podsticale na diskriminaciju, mržnju, netrpeljivost i nasilje prema transrodnim i transeksualnim osobama. Pored sadržaja ovih poruka, u emisiji su čitani i komentari sa Facebook profila emisije, koji su također sadržavali poruke uvrijedljivog i diskriminatornog sadržaja, te se ponižavajuće odnosili prema transrodnim i transeksualnim osobama“, kaže se u izjavi za javnost Udruženja Okvir.

Iz udruženja dodaju da je emitovano i nekoliko poruka koje su imale otvoreno prijeteći sadržaj, a prijeteći sadržaji bili su prisutni i u telefonskim uključenjima gledalaca i gledateljki, pri čemu se voditelj emisije nije ogradio od takvih sadržaja niti se prema njima kritički postavio.

Udruženje Okvir osudilo je takav način medijskog izvještavanja i nepoštivanja osnovnih ljudskih prava i od RAK zatražilo da reaguje u skladu sa članom 4. Kodeksa o emitovanju RTV programa koji pokriva govor mržnje. RAK ima nadležnost izricanja novčanih kazni medijima koji prekrše Kodeks, a nekoliko takvih slučajeva zabilježeno je u vrijeme najava za Queer Sarajevo Festival u septembru 2008. godine.

Inicijativu su podružale brojne organizacije civilnog društva i pojedinci, uključujući i Fondaciju Jedan svijet (owpsee), ZaštoNe, Oštra Nula, Pokret Dosta!, Omladinski centar Ljubija, Udruženje Kvart, SOC, Forum žena Bratunac, Akcija Građana, Žene ženama, Fondacija CURE, SEKA Goražde, REVOLT, UNSA GETO, Maša Durkalić, Nataša Novaković i D. Sarzinski.

One Comment on "Prigovor RAK-u zbog govora mržnje na Pink BH"

Trackbacks for this post

  1. O govoru mržnje u emisiji Zabranjeni forum | manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.