FOTO: Domovi za siročad s invaliditetom u Rusiji

07.11.2013.  //  Teme  //  Nema komentara

Fotografski projekat Život u pokretu pruža uvid u rijetko viđene domove za djecu koju je svijet zaboravio.

Organizacija Sretne porodice pokrenula je projekat u saradnji sa njujorškim Internacionalnim centrom za fotografiju i moskovskom Rodscheno školom fotografije kako bi dokumentovala živote djece s invaliditetom, posebnim potrebama, slijepih, gluhih mališana smještenih u domove za djecu bez roditeljskog staranja i rehabilitacione centre.

Vođeni kolegom Edom Kashijem, fotografi i fotografkinje Nancy Borowick, Brian Driscoll, Nastya Golovenchenko, Tatiana Ilina, Eric Michael Johnson, Giacomo Perasti, Anastasia Rudenko, Mae Ryan, Nikita Shokhov i Sofia Tatarinova obišli su ove institucije širom Rusije i zabilježili svakodnevicu djece koja su tu smještena.

Rezultat njihovog rada su fotografije na kojima se očitava posebnost svakog fotografa i svakog djeteta, pune intime i emocija. Jedine probleme, kaže Kashi, pravili su im odgajatelji i rukovodioci domova za djecu: nisu im željeli dati dozvolu za fotografisanje i nisu shvatali o čemu se radi.

Zahvaljujući komplikovanom administrativnom sistemu i nepobjedivom procesu posvajanja u Rusiji, većina ove djece provest će cijeli život u instituciji, a mnogi od njih doživjet će i zlostavljanje i zanemarivanje. Bez obzira na to, mališani koje su fotografi upoznali  su puna nade, želje za igrom i ambicija, kaže Kashi.

Izložba Život u pokretu već je prikazana u New Yorku, a vi nekolicinu fotografija možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.