Ko su bosanski Česi?

07.12.2011.  //  Teme  //  Nema komentara

Dječiji tamburaški orkestara, Zastave Češke Republike i BiH

Obilježavanje 15 godina Češke Besede u Sarajevu

Teritorija Bosne i Hercegovine je zbog osmanske vladavine sve do 19.stoljeća bila prilično izolirana i nepoznata za europske narode.

Situacija se promjenila kada je Austro-Ugarska uspostavila svoju vlast nad našom državom 1878.godine. Tada su europski narodi, pogotovo oni koji su živjeli u okviru Austro-ugarske monarhije, počeli upoznavati i istraživati ovaj prostor. Jedan od tih naroda su bili i Česi, koji su kao stručnjaci za šume i rude počeli naseljavati našu državu.

Nakon dolaska u BiH, Česi su se počeli osnivati kolonije koje su se organizovale prema vrsti posla kojom su se bavili. Tako su širom zemlje osnovane administrativno-industrijske kolonije, zemljoradničke kolonije, zemljoradničko-rudarsko-administrativna kolonija.

Češki arhitekti i građevinari zaslužni su za prve oblike kolektivnog stanovanja, pojavljivanje javnih parkova, tržnica… Muziku vide kao reprezentativni dio sebe svuda u dijaspori. Koliko su Česi bili brojni, govori i podatak da su 1895 činili čak 17 % stanovnika Banja Luke  (podaci navedeni na www.odjek.ba).

Za vrijeme trajanja Austro-ugarske vladavine u Bosnu i Hercegovinu se doselilo oko 7 hiljada Čeha. Ipak u narednom periodu taj broj je počeo da se smanjuje. Do početka Drugog svjetskog rata u našoj državi je bilo oko 6 hiljada Čeha a taj broj je još više opao do kraja rata kada je ovdje živjelo nešto manje od 2 hiljade ovih europskih doseljenika.

Danas su jedna od nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine. Prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini su živjela 639 Čeha od čega najviše u Sarajevu i Banja Luci, a bilo ih je i u Tuzli, Mostaru, Bihaću, Zenici… Posljednje procjene čeških društava u BiH govore da u našoj zemlji živi oko hiljadu Čeha.

Česi su osnovali i svoja kulturno-umjetnička udruženja poznata kao „Češka beseda“ koja postoje u Sarajevu i Banja Luci.

Češka beseda je u Sarajevu osnovana 1996. godine, da bi dvije godine kasnije to udruženje “zaživjelo” i u Banjaluci. Prije sedam godina banjalučko udruženje prerasta u udruženje “Čeha grada Banjaluke” i kao takvo i dan danas djeluje. Trenutno ovo udruženje ima 207 članova a taj broj varira s obzirom da mnogi članovi napuštaju Banjaluku.

Česi među poznatim ličnostima

Među najpoznatijim Česima iz BiH svakako je Karlo Paržik, arhitekta rođen u Češkoj, koji je umro u Sarajevu 1942. godine. Zaslužan je za mnoge poznate građevine u Sarajevu, među kojima su Zemaljski muzej, Marijin dvor, Aškenaska sinagoga, Evangelistička crkva (ALU), Hotel Evropa…

Među česima su i dvojica muzičkih umjetnika – Tuzlak Čestmir Dušek i Sarajlija Vladimir Podany.

Među česima koji su živjeli i stvarali u Banjaluci najpoznatiji su pjesnici Jaroslav Koleška i Jaroslav Placity, književnik i reditelj Jan Beran a jedan od najpoznatijih je svakako europski bokserski prvak iz 1973.godine, Marijan Beneš.

Kontakt:

Češka besada Sarajevo (link)

Email: ceska_beseda_sa@yahoo.com

Email za casopis: cbsacasopis @yahoo.com

Češka besada Banja Luka

Od 09.00 do 12.00 časova za informacije je na raspolaganju telefon (faks) Kluba nacionalnih manjina broj +387 51 458-422.

Pišu: Nermin Avdičević i Ivan Arambašić  za Manjine.ba
Tekst je nastao u sklopu treninga za mlade novinare “Izvještavanje o različitostima” u organizaciji Mediacentra u Sarajevu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.