Jure Franko prvi ambasador SOS Dječijih sela BiH

08.02.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Jure Franko, dobitnik srebrne medalje na sarajevskim Olimpijskim igrama 1984. godine, imenovan je danas za prvog ambasadora SOS Dječijih sela BiH.

SOS Ambasador je počasna funkcija, koja se dodjeljuje istaknutim i uglednim pojedinicima, posvećenim viziji i misiji organizacije SOS Dječija sela BiH, čiji su rad, djelovanje i ponašanje u skladu s vrijednostima za koje se zalaže organizacija.

“Kada je prije desetak godina Jure Franko došao u Dječija sela BiH, njegov entuzijazam i energija su odmah nagovještavali da je to početak jednog prekrasnog i dugog prijateljstva. Počastvovani smo da je gospodin Franko prihvatio poziv da postane ambasador SOS Dječijih sela BiH te da u ovoj godini, kada naša organizacija obilježava 20. godina rada u Bosni i Hercegovini i kada se slavi 30. godina od održavanja Olimpijade u Sarajevu, ozvaničimo i obilježimo našu decenciju prijateljstva. Jurina osobnost, posvećenost i prijateljstvo koje godinama njeguje sa SOS porodicama, te razumijevanje naše misije, čine ga idealnim ambasadorom SOS Dječijih sela BiH”, istakao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

“Za mene je velika čast biti ambasador SOS Dječijih sela BiH, ali ujedno i velika odgovornost koju sa zadovoljstvom prihvatam. Iako, današnjim činom formaliziramo saradnju, meni zapravo najviše znači naše veliko prijateljstvo koje traje. Želim istaći da mojim imenovanjem za SOS ambasadora zapravo želimo razviti ne samo naš odnos, nego u ovu prijateljsku priču želimo uključiti druge prijatelje u BiH i Sloveniji”, naglasio je Jure Franko.

Jure Franko je odmah preuzeo svoju ambasadorsku dužnost, te nakon premijernog emitiranja novog SOS spota Budi Kum pozvao sve da postanu kumovi SOS porodica, te svojim mjesečnim donacijama podrže ostvarenje misije kojom se osigurava Topli dom za svako dijete.

[video w="460" h="270"]http://youtu.be/yGwQ2576B4A[/video]

Milan Todorović, član SOS porodice s kojom Jure Franko godinama njeguje prijateljstvo, osvrnuo se na zajednička druženja i putovanje na Olimpijadu u Torino 2006. godine, koje je Jure organizirao za grupu dječaka i djevojčica iz SOS porodica te naglasio “ispočetka sam ga doživljavo kao humanog čovjeka. Isprva nisam znao da je bio tako uspješan sportista i osvajač Olimpijske medalje, koja je bila prva u bivšoj Jugoslaviji. Kad sam odvojio vrijeme i malo istražio, shvatio sam ko je moj prijatelj i mogu da kažem da sam ponosan i sretan što ga poznajem, jer nije mala stvar biti prijatelj s tako velikim čovjekom i sportistom”.

Na osnovu temeljnih principa rada organizacije, ambasador SOS Dječijih sela BiH obavezuje se da: zagovara, lobira i promovira za temeljne vrijednosti organizacije; zagovara i promovira odrastanje djece u porodičnom okruženju uz ljubav, sigurnost i poštovanje; koristi svoj utjecaj da zastupa i promovira unaprjeđenje prava djece i mladih, potiče promjene i politike s ciljem poštivanja UN Konvencije o pravima djeteta; daje lični doprinos kampanjama koje informiraju i/ili mobiliziraju javnost; pruža podršku akcijama prikupljanja donatorskih sredstava u promotivnom i zagovaračkom smislu; učestvuje na promotivnim događajima važnim za SOS Dječija sela BiH.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.