‘Zaljubljeni vuk’: Premijera predstave za djecu s poteškoćama u razvoju

24.02.2014.  //  Novosti  //  Nema komentara

U organizaciji udruženja EDUS – Edukacija za sve i uz saradnju s Aparat teatrom i SARTR-om, u srijedu, 26. februara 2014. u 18h, u SARTR-u (Gabelina 16) bit će održana premijera predstave ‘Zaljubljeni vuk’ i otvaranje izložbe crteža Harryja Lindsaya, 11-godišnjeg dječaka s autizmom.

Cilj predstave je da se djeca s poteškoćama u razvoju, zajedno sa svojim vršnjacima iz redovnog školstva, uključe u njenu produkciju i izvedbu i tako pokažu da je njihova inkluzija u kulturni život ne samo mogućnost, već, prije svega, potreba.

Predstava je i dio projekta ‘Poboljšanje izgleda za djecu sa teškim razvojnim poremećajima’ koji se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta ‘Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III, 2 dio’, finansiranog od Evropske unije iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura.

EDUS-ov obrazovni program za djecu s razvojnim teškoćama traje većpune tri godine, a vodi ga naučnica sa Univerziteta Columbia u New Yorku Nirvana Pištoljević.

Sa domaćim timom stručnjaka uvela je vrhunsku naučnu metodologiju u radu s djecom s ozbiljnim razvojnim poremećajima, kao što su poremećaji iz autističnog spektra, sa izvrsnim rezultatima.

Do sada je u EDUS-ov program bilo uključeno više od 170 djece i njihovih roditelja. Većina djece je značajno unaprijedila svoje sposobnosti, a njih 18 je uspješno i bez asistenata uključeno u redovno školovanje.

Na premijeri predstave u izvedbi će učestvovati barem petoro djece iz EDUS-ovog programa, zajedno s djecom iz redovnih škola, a nakon završetka njihovi će im se drugari iz gledališta priključiti na sceni u igri s kostimima i scenografijom.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.