Na sajmu i ručni radovi mladih sa umanjenim sposobnostima

23.04.2014.  //  Novosti  //  Nema komentara

Na 26. Međunarodnom sajmu knjiga i učila, mladi s umanjenim sposobnostima i polaznici “ArT LiNe” kreativne radionice NVO altruista “Svjetlo“ predstavit će vlastite ručne radove na prodajnoj izložbi. Tako će brojni posjetioci sajma moći kupiti ukrasne kutije od keramike, svilene marame, slike na staklu, ukrasne ramove i šolje, svijećnjake, mirisne sapune i svijeće, kutije za nakit, magnete, ogrlice, čestitke, ručno bojane figure, oslikane ekološke cekere, futrole za naočale…

Prihod od prodaje ručno rađenih radova bit će usmjeren za prevoz njihovih članova na Međunarodni festival koji promovira inkluziju “Igraj se z mano” a bit će održan od 27. do 30. maja u Ljubljani te za kontinuiradni rad radionice.

Iz NVO “Svjetlo” navode da tradicionalnim sudjelovanjem na Međunarodnom sajmu knjiga i učila žele afirmirati aktivizam i stvaralačke vrijednosti mladih s umanjenim sposobnostima. Trenutno “ArT LiNe” kreativna tvornica okuplja mlade s umanjenim sposobnostima, koji su naučili izrađivati ručne radove, a u prva tri mjeseca ove godine u kreativnoj radionici proveli su 1.459 sati rada. Ističu podršku TKD Šahinpašić, Centar “Skenderija” i Udruženja izdavača i knjižara BiH njihovom sudjelovanju na sarajevskom Sajmu knijga.

- Da nema kreativne radionici mladi ne bi bili socijalno uključeni, a da nema prihoda od prodaje ručno rađenih radova neizvjesno bi bilo postojanje te radionice jer njen rad nije sistemski sufinansiran - navodi se u saopćenju NVO altruista “Svjetlo” .

26. Međunarodni sajmu knjiga i učila se održava od 23. do 28. aprila u Sarajevu,  od 10 do 19 sati.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.