Platforma o problemima nacionalnih manjina u BiH ima manjkavosti

08.05.2014.  //  Novosti  //  Nema komentara

Predstavnici Saveza nacionalnih manjina RS-a su sa predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem razmatrali nacrt platforme o problemima nacionalnih manjina na nivou BiH, uz stav da taj dokument, koji je u pripremi već tri godine, ima manjkavosti.

Radojičić smatra kako u svakom dokumentu na nivou države treba poštovati nadležnosti svih nivoa u BiH.

-Postoji ono što su nadležnosti BiH, entiteta, općina i kantona u Federaciji BiH i svaki takav dokument treba da vodi računa o ustavim nadležnostima - kazao je Radojičić.

Mišljenja je da bi za ovu platformu bilo važno da se vide ključne stvari, koji su konkretni koraci koji će se preduzimati za poboljšanje statusa nacionalnih manjina i gdje su izvori finansija.

-Ovakav dokument, kako je pripremljen, djeluje prilično formalan, opširan s vrlo malo konkretnih stvari, pri čemu RS ima svoju nadležnost i uređuje pitanja nacionalnih manjina svojim aktima – tvrdi Radojičić.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Franjo Rover također smatra da predložena platforma ima manjkavosti, koje treba izmijeniti.

Potvrdio je da će 14. maja predstavnici Saveza i rukovodstva parlamenta i entitetske vlade razmatrati ovaj dokument i izaći s jedinstvenim prijedlogom.

-Nacionalne manjine moraju da budu potpuno uključene u izradu platforme, jer je to dokument koji se njih tiče – kazao je Rover u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom Narodne skupštine RS-a.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.