Beskućnica ide na Harvard

12.05.2014.  //  Lica  //  Nema komentara

Napuštena i bez krova nad glavom, osamnaestogodišnja Dawn Loggins je preokrenula svoj život i postala buduća studentica čuvenog Harvard Univerziteta.

Život u Lawndaleu u Sjevernoj Karolini počeo je loše, priča Dawn. Stalno je trpila maltretiranje, a živjela je u porodici u kojoj je droga i svađa svakodnevnica. Svaki put kada bi njen očuh završio u zatvoru, selili su se u drugi grad.

„U mojoj porodici je bilo zapostavljanja, droge, mnogo loših izbora… Odlučila sam da neću završiti poput mojih roditelja, da moram razmišljati hoću li ovaj mjesec platiti stanarinu ili kupiti hranu“ kaže Dawn.

Jednog dana i oni su je napustili. Preselili su se na drugo mjesto, a da joj to nisu ni rekli. Neko vrijeme je živjela kod svoje bake. A ni tamo nije bilo mnogo bolje. Nakon toga postala je beskućnica.

„Smeća je bilo posvuda. Nije mi objasnila koliko je bitno paziti na sebe, kupati se, mijenjati odjeću… Znala sam mjesecima nositi istu haljinu u školu“ priča Dawn.

Zbog ovoga su je djeca u školi zadirkivala i zvali su je ružnom, a Dawn bi išla doma i plakala. Pomogla joj je školska savjetnica Robyn Putnam, koja joj je kupila novu odjeću. Obezbijedila joj je i krov nad glavom. A uprava škole joj je ponudila posao domara. Tako bi Dawn ujutro čistila učionice u kojima će slušati predavanja samo dva sata kasnije.

Dawn je uspjela zadržati odličan uspjeh godinama, pa čak i kada je morala učiti pod svijećom, jer struja u njenoj kući često nije bila plaćena. Njen trud i rad se isplatio kada je primljena na pet univerziteta, među kojima je bio i Harvard.

„Bila sam ponosna na sebe, ne samo zato što sam primljena, već i što su baš mene primijetili od 36.000 drugih kandidata. Tamo je moje mjesto“ izjavila je ponosna Dawn, čija je želja da proučava životinjska staništa.

U nastavku pogledajte ovu inspirativnu priču.

[video]https://www.youtube.com/watch?v=pcQR21RGeVk[/video]

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.