Preminula američka pjesnikinja Maya Angelou

28.05.2014.  //  Lica  //  Nema komentara

Revolucionarna pjesnikinja i autorica Maya Angelou koja je inspirisala svijet svojim dirljivim memoarima, umrla je u 86. godini.

„Bila je učiteljica, aktivistica, umjetnica i ljudsko biće. Borila se za jednakost, toleranciju i mir. Sretni smo što smo je poznavali i znamo da nas gleda sa neba s ljubavlju“ napisao je u saopćenju njen sin Gary B. Johnson.

Angelou je bila poznata kao jedan od najvećih pisaca njene generacije, baveći se temama o borbi žena i Afroamerikanaca u Americi. Bila je jedna od prvih Afroamerikanki koja je napisala bestseler, autobiografsku knjigu „I know why the caged birds sing“ (Znam zašto ptice u kavezu pjevaju).

Život Maye Angelou nije bio nimalo lak. Marguerite Johnson rođena je u St. Louisu.  Sa sedam godina, djevojčicu je silovao majčin momak. Zbog tog šoka, Angelou nije mogla godinama govoriti. Učila je čitanjem i slušanjem. Sa devet godina već je pisala poeziju.

‘To je bio najljepši način razgovora. Ttako sam počela čitati, ali zaista čitati. Imala sam sedam i pol godina i neka žena me odvela u biblioteku za crnce. Čitala sam svaku knjigu tamo, čak i kad nisam ništa razumjela.“

Sa 17 godina postala je samohrana majka. Kako bi izdržavala porodicu, plesala je u striptiz barovima. U dvadesetim godinama već je nastupala po San Francisku pod imenom Maya Angelou. Udavala se tri puta.

Probivši se u svijet šoubiznisa kao pjevačica i plesačica u 1950-tim godina, oprobala se i kao pisac tokom sedamdesetih sa svojom autobiografijom. Postala je bliska prijateljica Macolm X-u, Martinu Lutheru Kingu Jr., Oprah Winfrey, Nelsonu Mendeli… Na prvoj predsjedničkoj inauguraciji Billa Clintona pročitala je svoju čuvenu pjesmu „On the Pulse of the Morning“

Angelou je bila nominovana za Pulitzerovu nagradu za poeziju, ‘Tony’ i ‘Emmy’ nagradu za glumu, a dobila je dva ‘Grammyija’ za albume o poeziji i nagrađena je predsjedničkom medaljom za slobodu prije četiri godine.

Neki nezaboravni citati Maye Angelou

„Moja misija u životu je ne samo preživjeti, nego napredovati sa strašću, sa malo samilosti, malo humorom i malo stilom“

„Ako dobiješ, daj. Ako naučiš, poduči“

„Pokušaj biti duga na nečijem oblaku“

„Ništa ne može ugušiti svjetlo koje sija iznutra“

„Nema veće agonije nego nositi u sebi neispričanu priču“

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.