Porodica kamenovala trudnu Pakistanku

29.05.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Trudnu Pakistanku Farazanu Parveen kamenovala je porodica zato što se udala protiv njihove volje. Među napadačima su bili njen otac, braća i nećaci koji su djevojku zatukli kamenjem u blizini visokog suda u Lahoreu.

“Jedan joj je član obitelji oko vrata zavezao omču, a braća su je udarala kamenjem po glavi dok joj nisu smrskali lobanju”, kazao je Mushtaq Ahmed, policijski dužnosnik Lahorea.

Dvadesetpetogodišnjakinja je bila trudna tri mjeseca sa udovcem Mohammadom Iqbalom, za kojeg se udala protiv volje svoje porodice. Oni su joj odabrali rođaka kao supruga, ali Farazana ga je odbila. Taj rođak je bio jedan od onih koji su je brutalno napali u trenutku kada se vraćala od advokata gdje je potpisala izjavu da se za svog supruga udala svojevoljno. Naime, porodica je pokušala osporiti njen brak tvrdeći da ju je Iqbal oteo.

Ubistva iz časti su dio plemenske tradicije u Pakistanu i specifična su za ruralne sredine. Prema izvještaju Human Rights Komisije u Pakistanu je prošle godine čak 869 žena bilo žrtvama ubistva iz časti, a pretpostavlja se da je taj broj puno veći jer niko ne prijavljuje zločine, prenosi CNN.

Aktivistica za ljudska prava Farzana Bari ističe da je vidjela mnoštvo posmatrača i svjedoka ubistva koji nisu ni pokušali zaštititi žrtvu jer smatraju da je riječ o privatnoj stvari. Još je gore što ubojice nikad ne budu privedeni na sud. Naime, u pakistanskom zakonodavstvu, poznatom kao Zakon Diyat, porodica žrtve može oprostiti ubojici.

“Porodica je obično u srodstvu sa ubicom i oslobađaju ga krivice za nedjelo. Mogućnost da prođu nekažnjeno samo ohrabruje da se ubojstva iz časti nastavljaju”, kaže Farzana Bari.

Policija je uhapsila oca Farazane Parveen koji je priznao ubistvo i kazao da mu nije žao što je kćerku kamenovao do smrti. Još tragaju za ostalim napadačima.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.