Pretili osvajaju svijet

30.05.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Broj pretilih osoba rapidno raste u čitavom svijetu, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. I u Hrvatskoj je, prema ovoj studiji, čak 62,5% osoba pretilo, piše Deutsche Welle.

Prema tek objavljenoj studiji u uglednom medicinskom časopisu Lancet, dok je 1980. bilo još “samo” 857 miliona osoba u svijetu koje se mogu smatrati gojaznima, 2013. ih je već bilo oko dvije milijarde i stotinu miliona. Studiju je proveo Institute for Health Metrics and Evaluation Sveučilišta u Washingtonu koji je usporedio indeks mase tijela (Body Mass Index, BMI) u više od 180 zemalja svijeta.

Prema tom indeksu, kojem se težina neke osobe dijeli s kvadraturom njegove visine, svi kojima je indeks veći od 25 se smatraju gojaznima. Vrijednosti preko 30 se smatraju pretilima, a prema ovoj studiji i takvih ima oko 671 milion. Studija potvrđuje mnoge stereotipe pa tako i uobičajenu pretpostavku da najviše takvih osoba živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali njihov broj je u posljednjih tridesetak godina značajno porastao i u zemljama Bliskog istoka, osobito u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Omanu.

I siromašni su debeli

Isto tako se pokazalo da, ako se barata s apsolutnim, dakle brojevima građana, tada i mnogoljudne zemlje osobito pate od “debelih”: prijestolnica pretilih je postala Kina u kojoj se čak 300 miliona osoba može smatrati gojaznima i tek onda slijede Sjedinjene Američke Države (160 miliona), ali i Indija (150 miliona), Brazil (74 miliona) i Rusija (68 miliona).

I Njemačka je među deset zemalja koja broji najviše gojaznih, čak 41 milion. Drugim riječima, oko 64% muškaraca i 49% žena u Njemačkoj stručnjaci ove studije smatraju predebelima. U postotcima uzevši, u Hrvatskoj je s 62,5% od ukupnog stanovništva još više “debeljuca” nego u Njemačkoj. Usporedbe radi, to je tek desetina postotka manje nego u Sloveniji, ali zato osjetno više nego u Bosni i Hercegovini (57,3%), Srbiji (55,6%) ili čak Italiji (54%).

Ipak: debeo ne znači debeo

Svima njima može biti utjeha i kraljevina Tonga na jugu Pacifika. Ova malena država na 169 otoka uporno ignorira sve recepte i savjete za dijetu kojima smo obasuti iz svih medija i sa 85% pretilih 2013. je redoviti rekorder po broju gojaznih na čitavoj planeti.

Iako vlada golema medijska pozornost za ovo izvješće objavljeno ovog 29. maja treba dodati i kako ima nešto i u dobro poznatom argumentu malo punijih osoba kako “možda imaju teške kosti”. Naime, ovaj indeks tjelesne mase čak niti u medicinskim krugovima nije prihvaćen kao mjerilo gojaznosti ili čak pretilosti, jer ne oslikava pravi udio mišićnog i masnog tkiva nekog tijela. Tako i sportaši po ovoj američkoj statistici ispadaju praščići, a muškarac visok metar i osamdeset smije težiti tek sedamdesetak kilograma da bi bio “normalan”. A tu bi se i svaki normalan liječnik ozbiljno zabrinuo zbog neuhranjenosti.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.