Žene koje su prkosile nebu i rušile rekorde

01.06.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Vjerovatno svi znate ko je Amelia Earhart i kakvo je naslijeđe ove pionirke u svijetu zrakoplovstva. A da li znate ko su žene koje su također prkosile nebu u vremenu kada su padovi aviona i slomljene kosti bile česte, a mnogi od pionira izgubili svoje živote?

Prva pilotkinja sa dozvolom

Elise Raymonde Deroche, poznatija kao barunica Raymonde de Laroche rođena je u Parizu 1882. godine. Pseudonim “barunica Raymonde de Laroche” koristila je u sklopu svoje glumačke karijere. Ljubiteljica motora i automobila, 1909. godine je Deroche zamolila svog prijatelja avijatora Charlesa Voisina da je poduči i letenju. Godinu kasnije, na osmi mart, dobila je svoju pilotsku dozvolu s rednim brojem 36 od Francuskog aero-kluba (Aéro-Club de France). Tako je postala prva žena koja je ikada dobila pilotsku dozvolu upravljanja avionom.

Tokom svoje karijere, nastupala je na letačkim mitinzima širom Europe, a u Rusiji joj je, kažu, čestitao osobno tadašnji car Nikolaj II. A pošto se za vrijeme Prvog svjetskog rata letenje smatralo „preopasnim za žene“, radila je radila kao vozačica automobila u francuskoj vojsci.

Imala je nekoliko avionskih nesreća. U jednoj je letjela sa prijateljem Voisinom koji je tada poginuo, dok je druga nesreća odnijela i njen mladi život. Poginula je u dobi od 36 godina prilikom testnog leta avionom u Francuskoj.

Žena – borbeni pilot

U Instanbulu postoji aerodrom koji se zove „Međunarodna zračna luka Sabiha Gökçen“. Ime je dobio po ženi koja je postala prvi ženski borbeni pilot u historiji zrakoplovstva. Sabiha Gökçen usvojeno je dijete Mustafe Kemala Ataturka. Brojne su teorije o njenom porijeklu, od toga da je bila Armenka do toga da joj je majka bila iz Bosne. Rođena je 1913. godine, a preselila se Ankaru kod ostale Ataturkove usvojene djece kada je imala 12 godina.

Ali tek deset godina kasnije, razvila je strast za letenjem kada je Ataturk poveo na otvaranje škole leta „Türkkuşu“ (Turska ptica). Početkom 1936. godine već je savladala bombarder i borbeni avion, a prvo bojište na kojem je sudjelovala bilo je na području Dersima u unutrašnjosti Turske, u doba kad su lokalni Kurdi podigli ustanak protiv turskih vlasti. Tokom svoje karijere letjela je sa 22 različita tipa letjelica. Umrla je dan nakon svog 88. rođendana.

Prva Afroamerikanka na nebu

Bessie Coleman rođena je 1892. godine u Texasu. Sa 23 godine u Čikagu je postala manikerka, ali to joj nije bilo dovoljno. Braća su joj govorila o svojim iskustvima u Francuskoj tokom Prvog svjetskog rata, ali i o ženama koje su postale pilotkinje u Evropi. Ali kako u Americi niko nije htio naučiti Afroamerikanku da leti, otišla je u Francusku. Postala je jedina žena u svojoj klasi, ali i prva Afroamerikanka koja je dobila pilotsku dozvolu.

Ali njena prava želja je bila da osnuje školu za avijatore, što je iziskivalo puno više vježbe i truda. Stoga je izgradila je svoje ime na avanturističkim manevrima koje je izvodila u svojim „zračnim predstavama“, a sve kako bi uštedjela da otvori školu letenja. Ali sudbina je htjela drugačije.

U aprilu 1926. godine testirala je nedavno kupljeni avion a mehaničarem Williamom Willsom. Željela je ispitati s koje tačke bi trebala iskočiti padobranom na događaju koji se trebao održati dan kasnije. Motor je zaglavio, avion se počeo tresti, a kako Coleman nije bila vezana pojasom, ispala je iz aviona. Imala je samo 34 godine.

Probijanje zvučnog zida

Pilotkinja Jackie Cochran je u mlaznom lovcu Canadair F-86 Sabre uspjela je postići brzinu od 1049.835 kilometara na sat i tako probiti zvučni zid 1953. godine. Taj je let obavila na jezeru Rogers, kod zrakoplovne baze Edwards u Kaliforniji. Inače, šest godina ranije ovaj podvig je prvi napravio Charles Yeager, Jackien prijatelj.

Jackie Cochran jedna je od najslavnijih pilotkinja u povijesti američkog zrakoplovstva. Brojni su rekordi koje je Cochran postigla u svojoj karijeri: bila je prva žena koja je premašila dvostruku brzinu zvuka, prva žena koja je pilotirala putničkim mlažnjakom preko Atlantskog okeana, prva pilotkinja koja je izvela slijetanje “na slijepo” (samo pomoću instrumenata) i prva žena koja je poletjela s nosača zrakoplova i sletjela na njega, a bila je jedina žena predsjednica Međunarodne zrakoplovne federacije (Fédération Aéronautique Internationale – FAI).

Rođena je 1910. godine na Floridi, a umrla u 70-toj godini u Kaliforniji.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.