Njemica koja ženama približava nogomet

09.06.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Monika Staab je dobitnica glavne nagrade Inicijative “Njemački nogometni veleposlanik”. Ova 55-godišnja žena ohrabrivala je žene u 68 zemalja da se bave sportom i tako postanu samouvjerenije u borbi protiv tlačenja, piše Deutsche Welle.

U trenucima kad Monika Staab stoji u središtu pozornosti kao nikad ranije ona ne želi govoriti o sebi.

“S ovom nagradom bi ženski nogomet trebao dobiti pozornost kakvu zaslužuje”, izjavila je ona. “Kroz doživljaje uspjeha žene stječu osjećaj da mogu biti ravnopravne sugovornice.”

Monika Staab je u 68 zemalja koristila loptu kao diplomatsko sredstvo, nešto više od godinu dana je trenerica nogometne reprezentacije Katara. U Saveznom ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu u ponedjeljak (5. maj2014.) dodijeljena joj je glavna nagrada Inicijative “Njemački nogometni veleposlanik”. Dugogodišnja njemačka nogometna reprezentativka Steffi Jones nazvala ju je u govoru prilikom dodjele nagrade uzorom.

“Junaci nogometa uvijek su bili i veleposlanici”, rekao je ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i podsjetio na Konrada Adenauera. Prvi poslijeratni njemački kancelar je 1961. nogomet uvrstio među vanjskopolitičke elemente. Tada je trenera Rudija Gutendorfa poslao na veliku turneju u kojoj je ovaj obišao 50 zemalja. Nogometni veleposlanik Gutendorf je sad od Steinmeiera dobio posebnu povelju.

Nagrada publike Andréu Schürrleu

Nakon Gutendorfa je do danas još stotinjak njemačkih trenera i trenerica bilo u nogometnim diplomatskim misijama. “Oni mogu integrirati manjine i graditi mostove”, rekao je Steinmeier. Inicijativa “Njemački nogometni veleposlanik” nastoji od 2013. bolje upoznati javnost s tim djelovanjem dodjeljujući nagrade trenerima i igračima koji jačaju ugled Njemačke. A nagrađeni dobivaju i novčanu potporu za svoje opće društvene projekte. Njemački reprezentativac André Schürrle, trenutno igrač londonskog FC Chelseaja, želi pomoći mladima u Londonu. On je dobio nagradu publike, čiji medijski partner je Deutsche Welle.

Nakon prvog dobitnika nagrade Holgera Obermanna sad je u središtu pozornosti Monika Staab. Za nju su ženski nogomet i politika prema ženama neodvojivi. Kao povjerenica FIFA-e ona je u brojnim zemljama omogućila da se žene bave nogometom. Često je konzervativne funkcionare, muževe ili roditelje morala uvjeravati da i muslimanske djevojke i žene imaju pravo na bavljenje sportom. Sad se u Kataru osjeća kao na početku svoje karijere. 1970. je Njemački nogometni savez ukinuo zabranu da nogometni klubovi osnivaju sekcije za žene. Tako se i Monika Staab mogla otvoreno baviti svojim hobijem.

Nogomet ne izaziva neplodnost

I u Berlinu je još jednom dokazala, što je važno u diplomaciji: retorika, govor tijela, sposobnost suosjećanja. Putovala je u zemlje čije su vlade bile izvrgnute kritikama. To se osobito pokazuje u Kataru, gdje bi se 2022. trebalo održati Svjetsko nogometno prvenstvo, a gdje pripreme za to prate kršenja ljudskih prava i korupcija. Monika Staab zna da autoritarni režim ne može demokratizirati treniranjem nogometa. Ali, njezino geslo glasi: “Nogomet je dio emancipacije. Samopouzdanje koje žene dobiju na igralištu jača ih i u borbi protiv tlačenja.”

Kod kuće Monika Staab nikad nije planirala preuzeti kafić svojih roditelja. Radije je nabijala loptu, bila je izdržljiva igračica, uvijek je išla za nepoznatim. Igrala je u Parizu i Londonu, živjela u izraelskom kibucu. Tamo se rodila ideja pružanja razvojne pomoći kroz nogomet. Tu želju si je ispunila nakon što je u Njemačkoj nogometni klub 1. FFC Frankfurt četiri puta odvela do naslova njemačkog prvaka i pet puta do pobjednika Kupa DFB-a (Njemačkog nogometnog saveza).

FIFA od svojih članova zahtijeva poticanje ženskog nogometa, deseci zemalja nevoljko prihvaćaju tu sugestiju, samo Saudijska Arabija ju potpuno odbacuje. U cijelom svijetu više od 250 miliona ljudi redovito igraju nogomet, od toga je 30 miliona žena. Monika Staab je bila na Cookovom Otočju i u Pakistanu. Uvijek je starijoj gospodi objašnjavala da nogomet ne dovodi do neplodnosti. Razgovara o pitanjima vjere, respektu i taktici. U Kataru muškarci ne smiju bodriti žene dok igraju nogomet. Ali, Monika Staab je upoznala očeve koji su bili ponosni na svoje kćerke. Kćerke u dresovima nacionalne reprezentacije.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.