Mladi jevrejski i arapski studenti Izraela žele zajedno i do sunca

10.06.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Utvrđeni grad Acra leži na obali Mediteranskog mora u sjevernom Izraelu. Nekada važan antički grad, sada je pod UNESCO-vom zaštitom. Utvrđeni zidovi, džamije, sinagoge, kupatila, kašteli i brojne druge znamenitosti Acre uvijek su bili mjesto gdje se “sastaje” Istok i Zapad, staro i novo. Danas je to miješani jevrejsko-arapski grad, u kojem njihovih stanovnici rijetko komuniciraju. Nepovjerenje i ponekad neprijateljstvo razdvaja dvije zajednice.

Kako bi se istražilo da li Internet može slomiti te barijere, prošlog septembra napravljen je projekat „Hangout bridges: Bridges to peace“ (Mostovi okupljanja: Mostovi za mir) koji pomaže u boljem razumijevanju i prijateljstvu ovih zajednica. Učestvovali su učenici iz arapskih i jevrejskih škola u tom gradu te studenti iz ostalih zajednica u Izraelu. Bili su grupirani su po ‘multikulturnim Google+’ krugovima kako bi se bolje upoznali i počeli raditi skupa na raznim projektima. Svaka grupa se upoznala desetak puta na Hangoutu, a kasnije i na sastancima uživo.

Finalni događaj zbio se u kampusu Tel Aviv gdje su pored kreativnih radionica, prisustvovali inspirativnom govoru predstavnika MEET-a, obrazovne inicijative koja spaja mlade izraelske i palestinske vođe. Njihovi finalni projekti koje su završili uz pomoć Google Mapsa, razotkrili su bogatu jevrejski i arapsku historiju antičkog grada Acre, predstavili edukativne internet stranice koje se bore protiv rasizma i predrasuda u sportu, a među najzanimljivijima je bila originalna pjesma izvedena na hebrejskom, arapskom i engleskom jeziku. Pjesma “Zajedno možemo doseći do sunca” je napisana kako bi se naglasila važnost koegzistencije i uzajamnog poštovanja.

Jedan od učesnika Wasim Jass kaže kako je naučio da se mržnja vrlo lako može iskorijeniti, a na njeno mjesto usaditi ljubav.

Ovo je druga godina kako se sprovodi projekat Hangout u Izraelu, u partnerstvu sa izraelskom edukativnom mrežom ORT i Peres centrom za mir. Cilj projekta je pomoći u izgradnji mostova ka uzajamnom razumijevanju širom svijeta.

U nastavku poslušajte kako zvuči ova dirljiva pjesma.

[video]https://www.youtube.com/watch?v=BXca0p9xyIs[/video]

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.