Osobe sa invaliditetom traže poštivanje osnovnih ljudskih prava!

10.06.2014.  //  Novosti  //  1 komentar

Program izrade lokalnih akcionih planova u oblasti invalidnosti kojeg je finansirala Vlada Federacije BiH putem Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH, prezentirali su u utorak predstavnici pet koalicija organizacija osoba s invaliditetom iz pet Kantona FBiH.

Oni su prethodnih deset mjeseci radili na izradi lokalnih akcionih planova u cilju implementacije Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u FBiH.

Istovremeno su realizirali edukacija članova organizacija osoba s invaliditetom u tim kantonima na jačanju njihovih ličnih i organizacionih kapaciteta u lokalnim udruženjima.

Predsjednik koalicije organizacija osoba s invaliditetom Fikret Zuko ističe kako je program rezultirao izradom Lokalnog akcionog plana koji će u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo u narednih mjesec dana biti usaglašen i poslan Skupštini KS na usvajanje, piše Fena.

“U tom dokumentu smo utvrdili četiri osnovna prioriteta – obezbjeđivanje adekvatnih pomagala za osobe s invaliditetom, rješavanje problema pristupačnosti, podrška u lokalnoj zajednici osobama s invaliditetom i socijalno stanovanje. Osobe s invaliditetom imaju još puno problema i u KS-u i u drugim kantonima, ali ne možemo sve rješavati odjednom. Opredijelili smo se da to budu naši prioriteti u naredne četiri godine” naglasio je Zuko.

Također, u Sarajevu su dodijeljeni i certifikati za 18 polaznika, osoba s invaliditetom koji su prošli četiri modela edukacije, a uručio ih je federalni ministar za rad i socijalnu politiku Vjekoslav Čamber.

Manjine.ba

One Comment on "Osobe sa invaliditetom traže poštivanje osnovnih ljudskih prava!"

  1. A djeca? 11.06.2014. at 09:59 ·

    Razočaravajuće je da jedino sarajevska koalicija nije uvrstila inkluzivno obrazovanje u svoj akcioni plan, izgleda da ih uopšte nije briga za djecu s invaliditetom. Srž svih problema osoba s invaliditetom jeste što nema rane intervencije i nema obrazovne inkluzije, a ovo su što su naveli na čemu će raditi, to su samo posljedice. Da sam ja u skupštini, ja bi im odbio ovaj akcioni plan dok ne uvrste nešto što se tiče i djece s invaliditetom.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.