Odbačena tužba roditelja bošnjačkih đaka iz Vrbanjca, pravdu će tražiti u Strazburu

04.07.2014.  //  Nacionalne manjine  //  Nema komentara

Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović najavio je da će svoja prava tražiti i u sudu u Strazburu, nakon što je danas Osnovni sud u Kotor-Varoši odbacio njihovu tužbi protiv Osnovne škole “Sveti Sava” i Ministarstva prosvjete RS-a.

Tekst u cjelosti prenosimo sa portala Radiosarajevo.ba.

Tužba je bila podnijeta jer bošnjačkoj djeci iz Vrbanjaca nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Smajlović je rekao da današnja presuda nelogična i da će tražiti pravdu sve dok se ne riješi njihov zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta za bošnjačke đake.

“Moja djeca neće ni naredne školske godine pohađati nastavu, odnosno sve dok bosanski jezik ne bude uveden u područnu školu u Vrbanjcima”, rekao je Smajlović i najavio da će se nastaviti i okupljanja roditelja isped škole u Vrbanjcima.

Roditelji iz Vrbanjaca su krajem prošle godine podnijeli tužbu, a nakon današnje presude morat će da plate sudske troškove u iznosu od oko 5.000 KM.

S druge strane, direktorica Osnovne škole “Sveti Sava” Kotor-Varoš Slađana Šubara izjavila da je presuda očekivana, jer je tužba, kaže, bila neblagovremena.

Ona je u izjavi novinarima kazala da nije sretna što je veliki broj djece izgubio školsku godinu, “ali to je bila odluka njihovih roditelja koja se pokazala kao nezakonita”.

Šubara ističe da je upozoravala da po zakonu o osnovnom obrazovanju i po važećim zakonskim propisima nigdje ne postoji mogućnost da se u osnovnim školama u RS-u realizuje neka druga nastava osim nastavnog plana tog bh.entitea i primjena udžbenika koje je odobrio resorni ministar. 

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca ove školske godine nisu pohađala nastavu jer im nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta po bosanskom planu i programu.

Zbog toga je školsku godinu izgubilo gotovo 140-oro djece bošnjačke nacionalnosti.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.