Ljudska tragedija Rohingya muslimana

12.07.2014.  //  Nacionalne manjine  //  Nema komentara

U izbjegličkim kampovima na zapadu Myanmara nastavlja se pravaljudska drama koju preživljavaju Rohingya muslimani i koji, kako kažu, skoro da i ne mogu uživati u blagodatima svetog muslimanskog mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Nedavna sahrana bebe, koja je rođena u kampu Dar Paing, ponovo je privukla svjetsku javnost, ali i najbolje opisala teško društveno stanje u kojem se nalaze Rohingya muslimani u toj zemlji.

U Myanmaru je tako postala skoro svakodnevna pojava da pripadnici muslimanske zajednice ostanu bez beba ili bez djece.

Očevici tvrde da je Smashu Nahad, 20-godišnja majka umrle bebe, četiri dana provela u velikim bolovima prije samog poroda kada je došlo do komplikacija zbog čega je i izgubila bebu.

Pošto porodica Smashu nije imala novca da plati boravak u bolnici, ova mlada žena morala se poroditi u kampu gdje su uvjeti za to nemogući.

Također, njeni najbliži članovi porodice kažu kako je tokom trudnoće jela samo povrće i rižu što je bilo nedovoljno da hrani sebe i bebu.

Otac umrle bebe 25-godišnji Muhammed Sefik je sam morao iskopati grob kako bi sahranio bebu koja je živjela samo četiri dana.

Inače, Myanmar u kojem živi oko 60 miliona stanovnika, uglavnom budista, prije tri godine je prešao na demokratski režim vladavine. Ipak, u vjerskim sukobima tokom prethodne tri godine ubijeno je 280 muslimana dok je 140 hiljada osoba moralo napustiti svoje domove.

Međunarodne organizacije za ljudska prava navode da su Rohingya muslimani svakodnevno izloženi sistemskom nasilju, ali i pravnoj, socijalnoj i ekonomskoj diskriminaciji.

Rohingya muslimani čine oko 5 posto stanovništva Myanmara, odnosno oko 2,5 miliona. Prema službenim podacima i izvještajima Ujedinjenih naroda (UN), Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Jedan od najpoznatijih istraživača, stručnjak za pitanje Rohingya muslimana i direktor projekta za Arakan, Chris Lewa, u razgovoru s novinarom AA istaknuo je potrebu da međunarodna zajednica izvrši snažan pritisak na vlasti u Myanmaru i da pomogne žrtvama nasilja u toj zemlji.

Etničkoj grupi Rohingya muslimana, ukinuta su brojna osnovna ljudska prava. Predsjednik Myanmara Thein Sein rekao je da je Vlada odgovorna samo za treću generaciju Rohingya, čije su porodice u tu zemlju stigle prije nezavisnosti zemlje 1948. godine, te da je nemoguće prihvatiti one koji su “ilegalno ušli” u Myanmar. Preporučio je da se agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pobrine za njih, tako što će ih smjestiti u izbjegličke kampove ili u druge države.

Predstavnik Rohingya muslimana sa sjedištem u Bangladešu Nur Huseyin pozvao je muslimanske zemlje da pomognu njegovom narodu protiv kojeg se vrši nasilje u Myanmaru.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.