Tokom sedam dana, 50 pretilih žena vodilo dnevnik, evo šta su zapisale

16.07.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

U sklopu jednog istraživanja, 50 pretilih žena vodilo je dnevnik tokom samo sedam dana, gdje su zabilježile 1.077 događaja u kojima su stigmatizirane zbog prekomjerne težine, piše Daily Mail.

Pretile žene u prosjeku trpe tri sramotna trenutka svaki dan, ako je vjerovati članku objavljenom u časopisu Journal of Health Psychology. Voditelj studije, psiholog Jason Seacat zatražio je od 50 žena koje je pronašao na internetskim forumima koji se bave problemom težine da tjedan dana vode dnevnike.

Prijavile su 1.077 događaja - bilo da je riječ o tinejdžerima koji su im ‘mukali’ u trgovini ili zubaru koji je jednoj od žena rekao da se boji kako će slomiti njegovu stolicu.

Ovo su još neki od neugodnih trenutaka koje su žene doživjele, a koji su objavljeni:

“Rečeno mi je da sam loša majka jer ne mogu postaviti granice oko toga što će moj sin ili njegovi prijatelji jesti kada dođu prespavati kod nas jer ne mogu kontrolirati sebe.”

“Prijatelji su pripremali zabavu darivanja za bebu, a ja sam prije otišla u McDonalds jesti tako da me ljudi ne bi gledali dok jedem više nego bi trebala.”

“Dečkova majka zabranila mi je pristup hrani. Također, rekla mi je da sam toliko debela jer sam lijena.”

“Moj bivši šef pogledao me nekoliko puta u restoranu, ali ponašao se kao da me ne poznaje. Radila sam za njega pet godina, ali uvijek je mrzio debele osobe.”

“Provela sam dan u vrtu – zahvaljujući ovom istraživanju shvatila sam koliko vremena provodim sama.”

U najviše stigmatizirajućih događaja žene su bile suočene s fizičkim barijerama, njih 84 posto, zatim neugodnim komentarima (74 posto) i na trećem mjesto sa zurenjem (72 posto).

Najmanje sramotnih situacija ticalo se diskirminacije vezane za posao (22 posto), komentara liječnika (16 posto) i fizičkih napada (12 posto).

Sram povezan s debljinom može imati razorne posljedice na psihičko stanje kod žena. To uključuje gubitak samopoštovanja i kliničku depresiju.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.