Sud: Osigurati izučavanje nacionalne grupe predmeta i ponovni upis djece iz Konjević Polja

16.07.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Osnovni sud u Srebrenici je, nakon održanog ročišta 9. jula, donio mjeru osiguranja kojom je naredio JU Osnovna škola “Petar Kočić” u Kravici da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostave tog rješenja, donese formalnu odluku kojom će škola omogućiti tužiocima – roditeljima i učenicima iz Konjević Polja – izučavanje tzv. nacionalne grupe predmeta (Bosanski jezik i Priroda i društvo) u okviru redovne nastave po Nastavnom planu i programu iz Tuzle, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodatno, mjerom osiguranja srebrenički sud je naložio školi da nakon donošenja odluke preduzme sve aktivnosti kako bi se učenici mogli ponovo upisati u OŠ “Petar Kočić”, te da izvrši upis. Ukoliko to škola ne učini, ovo rešenje smatraće se konačnom i pravosnažnom prevodnicom, a djeca će se smatrati upisanim u školu, naveo je advokat Nedim Ademović, pravni zastupnik djece i roditelja iz Konjević Polja.

“Šta znači ovo rješenje za djecu i roditelje iz Konjević Polja: prije svega, ovim mjerama školi je naređeno da preduzme sve aktivnosti kako bi se djeca ponovo upisala u školu, te im se omogući da izučavaju Bosanski jezik i Prirodu i društvo prema Nastavnom planu i programu TK do okončanja postupka. Ovakvo stanje će trajati do okončanja spora, kada će se definitivno utvrditi da li je postojala diskriminacija ili ne. Bitno je naglasiti da žalba na ovo rješenje ne odlaže izvršenje”, naveo je Ademović.

Slijedeći korak u ovom slučaju jeste da se u naredna tri dana doneseformalna odluka od strane škole kojom će se gore navedene mjere propisati i provoditi.

Advokat Ademović naglašava kako je na ročištu od 1. jula podnesena krivična prijava protiv zakonskog zastupnika škole, jer nije izvršio privremenu mjeru Osnovnog suda u Srebrenici. Prijava je proslijeđena nadležnom tužilaštvu u RS-a.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.