Kako slijepa osoba vidi svoju seksualnost?

27.08.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Filmova koji se bave autovanjem tinejdžera je bilo dosta u posljednjih nekoliko godina. Ipak, uprkos tome, zato što je ova tema delikatna i zahtjevna malo se filmova zapravo posebno istaklo, piše GayEcho.

Zato je, u ovom kontekstu, značajno spomenuti novi film brazilskog režisera Daniela Ribeira, “The Way He Looks”.Protagonista ovog filma je petnaestogodišnji slijepi mladić Leonardo koji polako, prije svega kroz boju njegovog glasa, otkriva privlačnost prema drugaru iz škole

Za razliku od nekih ranijih filmova koji se se bavili istospolnim ljubavima tinejdžera, Ribeirov film ne predstavlja autovanje kao posebno bolan period, već prije svega kao lično i initmno sazrijevanje, nezavisno o hendikepu. Film je dobio glavnu nagradu na ‘Teddy Awards’ u Berlinu, a kritika se zasad pokazala veoma blagonaklonom, usporedivši ga sa drugim poznatim filmom o tinejdžerskoj gej ljubavi, ‘Beautiful Thing’.

Sâm reditelj u intervjuu za francuski magazin ‘Yagg’ tvrdi da je odabrao slijepog protagonistu jer mu se to činilo sjajnim načinom da se ispita ljudska seksualnost. Naime, seksualnost se (posebno danas) često povezuje s vizuelnim, a glavni lik filma nikad nije vidio ni muškarca ni ženu. Preko lika koji je slijep počinjemo sasvim drukčije razmišljati o temama privlačnosti i zaljubljivanja, tvrdi Ribeiro.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.