Obilježen Dan ljudskih prava na SFF-u: Konflikt u Siriji je postao zaboravljeni konflikt

18.08.2014.  //  Novosti  //  Nema komentara

„Upravo je završila izuzetno važna emotivna burna diskusija koju smo imali nakon prikazivanja dokumentarnog filma Povratak u Homs. Izuzetno sam ponosna na odaziv publike da gledaju film, da učestvuju u diskusiji, podijele svoje mišljenje o pitanju koje je zapostavljeno medijski i politički, a to je zbivanje u Siriji“ ispričala nam je moderatorica panela Dana ljudskih prava “Put bez povratka?”, politologinja Sabina Ćudić.

Danas je u sklopu Dana ljudskih prava prikazan dokumentarni filmPovratak u Homs, reditelja Talala Derkija, te film Lovci na zločince u režiji Juana Josea Lozana i Nicolasa Wadimoffa, koji se prikazuje u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom i Forumom o ljudskim pravima iz Ženeve. Oba se filma na specifičan i aktuelan način bave pitanjima ljudskih prava.

Povratak u Homs je moderan ep o mladim ljudima u ratu i nametnutim životnim izborima. Sniman je tokom tri godine u Homsu u Siriji, a prati dva mladića od vremena kada su sanjali o slobodi i branili vrijednosti pacifizma do trenutka kada ih je život prisilio na drugačije izbore. Jedan od njih, 19-godišnji golman državne reprezentacije postao je legendarni vođa protesta i pjevač, a nakon toga i borac, dok je drugi, 24-godišnji cijenjeni aktivista i snimatelj, kritičan, miroljubiv i ironičan, počeo da mijenja stavove nakon što su ga zarobili pripadnici režimske policije.

Koproducent filma Povratak u Homs Orwa Nyrabia kazao je trenutna situacija u Siriji rezultat toga što se ništa ne čini kako bi se pomoglo tim ljudima.

„Komplikovano je jer strah raste, svi se boje i u tom strahu zaboravljaju koji je pravi problem. Ja jako volim ovaj vaš grad i mnogo sam želio da film bude tu prikazan, jer Sarajevo mnogo znači našem gradu. Ali nije nas briga da li će neko vjerovati našim tvrdnjama i ne umiremo kako bismo nekoga ubijedili da umireno. Svi su imali šansu da se u to sami uvjere proteklih godina, kako nas masovno ubijaju i muče. Danas je vrijeme da kažemo šta mislimo i nije nas briga hoće li neko reći da radimo samo jednu stranu priče… Ovo nije politički već etički izazov“ vjeruje Orwa.

Claudia Buess, zamjenica Ambasadora Švicarske ambasade u BiH podržava tvrdnuju kako je konflikt u Siriji postao zaboravljeni konflikt.

„Ovakvi dokumentarni filmovi su način na koji se ponovo privlači pažnja na zbivanja u Siriji. Vjerujem da se međunarodna zajednica treba aktivirati, truditi se da spriječi stradanje nedužnih ljudi. Ako imate krvavi rat na rukama, morate odlučiti šta ćete prvo, a prva inicijativa je da se uvijek štite civili“ dodala je Buess.

Panel diskusiji je prisustvovala i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

„Nažalost, Vijeće Evrope nema jurisdikciju na ovom dijelu svijeta, gdje su ugrožena ljudska prava. Kao zvaničnik evropske organizacije, teško mi je vidjeti da u ovom filmu predstavnici UN-a nisu ni ‘sporedni glumci’, pa niti kao ‘statisti’“ kazala je Hennessey.

Glumac Gael Garcia Bernal, počasni gost Sarajevo Film Festivala ispričao je kako je ovaj film u sebi nosi najveći argument zbog kojeg se ovakvi dokumentarni filmovi i prave.

„Da bi nam objasnili stvari, dekonstruirali sve karike koje stvaraju te probleme, da bi nam skinuli maske i otkrili pravi problem“ dodao je Gael.

U saradnji s Ambasadom Švicarske u BiH i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske, već šestu godinu zaredom Sarajevo Film Festival je bio domaćin Dana ljudskih prava.

Sarajevo Film Festival i kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, a obilježavanjem ovog značajnog dana se nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava.

Filmovi i teme koji se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava pružaju učesnicima panel-diskusija, publici i medijima priliku da razgovaraju o akutnim problemima pojedinaca ili zajednica u današnjem svijetu.

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala bit će uručena i Nagrada za ljudska prava koja se dodjeljuje filmu iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji na najbolji način obrađuje tematiku ljudskih prava.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.