Pomoć romskoj djeci u obrazovanju

03.09.2014.  //  Novosti  //  Nema komentara

Predstavnici Udruženja ”Budi mi prijatelj” danas su u Kantonu Sarajevu ispred osam osnovnih i jedne srednje škole organizirali aktivnosti promocije Projekta ”Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH, 2013-2015”.

U okviru tog projekta, koji finansiraju vlade Švicarske i Lihtenštajna, omogućeni su dodatni sati za djecu koja imaju poteškoće da savladaju školsko gradivo.

Koordinator projektnih aktivnosti Vehidin Tihak za Agenciju Fena je kazao da dodatnim satima prisustvuju sva djeca, bez obzira na narodnost, piše Fena.

Takvih aktivnosti je organizirano gotovo 3.500, odazvalo oko 200 djece, a odabrana su tri predmeta, bosanski, engleski i matematika.

Satima prisustvuje socijalni radnik, osoblje škole, nastavnici i asistent socijalnog radnika.

Asistent socijalnog radnika ili Rom medijator kako je definirana funkcija u Udruženju ”Budi mi prijatelj” Amer Agić danas ispred Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti promovira aktivnosti Projekta ”Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH, 2013-2015”.

Kazao je da su projekti ovog tipa od velikog značaja za učenike koji imaju određenih problema, u smislu školskog gradiva, finansija i slično.

Dodao je da Projekt pokazuje pozitivne rezultate, te da se određeni broj učenika odaziva pozivu.

Kroz aktivnosti projekta omogućen je i određeni broj stipendija te kurseva za roditelje učenika kojima je potreba prekvalifikacije.

Aktivnosti tog tipa će početi sljedeće sedmice, a u prvoj fazi je planirano finansiranje kurseva za deset odraslih Roma koji će završiti kurs za molera.

Udruženje Projekt realizira u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Promocija Projekta je organizirana u dvorištima osnovnih škola “Grbavica II”, općina Novo Sarajevo, “Avdo Smailović”, općina Novi Grad, ”Osman Nakaš”, općina Novi Grad,
“Hašim Spahić”, općina Ilijaš, “Porodica ef. Ramić”, općina Vogošća, “Hasan Kikić”, općina Centar, “Treća osnovna škola” i ”Deseta osnovna škola“, općina Ilidža i ”Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti“, općina Stari Grad dok će u srijedu biti organizirana u Osnovnoj školi ”9.maj” u Pazariću.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.