Ombudsmeni BiH pozivaju na transparentnost pri zapošljavanju u školama

08.09.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Na osnovu značajnog broja žalbi građana podnesenih ovoj instituciji, a koje se odnose na pitanje popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama, Ombudsmeni BiH pozivaju sve nadležne institucije da proces radnog angažiranja u školama bude otvoren i transparentan.

Ombudsmeni ukazuju da je riječ o dvije vrste žalbi, one koje ukazuju da se vrši zapošljavanje bez raspisivanja konkursa, i druge da jeizbor u procesu provođenja konkursa netransparentan,saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

U proteklom periodu Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH zaprimila je značajan broj žalbi, koje se odnose na pravilnike i druge akte po osnovu kojih se vrši bodovanje osoba koje apliciraju za mjesta učitelja i nastavnika, iz čijeg sadržaja je evidentno da njihovi podnositelji smatraju kako su dovedeni u nejednak i diskriminirajući položaj. Navedene žalbe se trenutno razmatraju i u njima će biti poduzete mjere koje spadaju u ovlaštenja Ombudsmena BiH.

Ombudsmeni još jednom ističu važnost otvorenog i transparentnog prijema u svaki radni odnos, pa tako i svih profesija u oblasti obrazovanja.

Isto tako, ovaj proces naglašava obavezu i odgovornu zadaću koje imaju vlasti prilikom uzimanja u obzir prava i obaveza koje imaju prema određenim grupama i odnosa proporcionalnosti tih mjera s ciljevima kojima se teži. Istovremeno Ombudsmeni su svjesni činjenice da veliki broj mladih ljudi nakon školovanja i izdvajanja koja su u ovom periodu najčešće snosili njihovi roditelji nije u mogućnosti pronaći posao u svojoj profesiji što dovodi do opravdanog nezadovoljstva, navodi se u saopćenju.

Takvo stanje, mišljenja su Ombudsmeni BiH, obavezuje vlasti da prilikom svake mjere i odluke o davanju prednosti bilo kojoj kategoriji pomno razmotri proporcionalnost ciljeva kojima teže i sredstava kojima se služe, te da o istome što bolje upoznaju javnost kako bi se izbjegla negativna percepcija o tim mjerama.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.