Sabina i Samra pozivaju vršnjakinje u rat

11.09.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Dvije austrijske djevojke porijeklom iz BiH Samra Kešinović (16) i Sabina Selimović (15) otišle su u džihad u Siriju i pozivaju i druge vršnjake da slijede njihov primjer, piše američki dnevnik “New York Post”.

Prema pisanju lista,  Samra Kešinović i Sabina Selimović podstiču druge mlade Austrijanke da pobjegnu u Siriju, gdje će se boriti na strani džihadista. Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su još dvije tinejdžerke iz Beča nedavno uhapšene u pokušaju da pobjegnu iz zemlje i pridruže se džihadistima.

“Tinejdžerke su uhvaćene nakon što je majka od treće drugarice, koja je trebalo da sa njima ide u Siriju, postala sumnjičava kada je vidjela zapakovanu torbu”, piše dnevnik.

Veoma se malo zna o uhapšenim djevojčicama, ali se vjeruje da su im roditelji iz Iraka. Kešinović i Selimović napustile su Austriju početkom godine i na društvenim medijima su objavile svoje fotografije na kojima drže naoružanje i u društvu su sa nekoliko naoružanih muškaraca. Austrijski mediji ove djevojke nazivaju novim licem džihada u Siriji i upozoravaju da su i njihove vršnjakinje privučene njihovim postupcima.

“Ukoliko ih uhvatimo prije nego što napuste zemlju, imamo šansu da uz pomoć roditelja i drugih institucija vratimo mlade od uticaja pod koji su pali”, istakao je portparol austrijskog MUP-a Alekzander Marakovic.

Vjeruje se da je do 130 osoba iz Austrije otišlo da se pridruži militantima u džihadu. Više od polovine njih porijeklom su sa Kavkaza i imaju boravišne dozvole u Austriji.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.