FOTO: Hrabre djevojčice, djevojke, žene u svijetu nejednakosti

14.09.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Fotograf Mark Tuschman dokumentuje neke of najmračnijih aspekata života, ali u prizorima koje bira uvijek traži i tračak nade. Ovaj fotograf već više od deset godina putuje svijetom, u saradnji s različitim nevladinim organizacijama, dokumentujući nedostatak samostalnosti i slobode miliona žena u zemljama u razvoju.

U zemljama širom svijeta koje je Tuschman na svojim zadacima posjetio, žene su žrtve fizičkog i seksualnog nasilja, nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, prisiljene su na brakove još u dječijem dobu, postaju majke u tinejdžerskim godinama i pod velikim su rizikom da budu zaražene HIV-om.

Tuschman je sa 35 godina ostavio karijeru u području nauke da bi postao profesionalni fotograf jer je, kako kaže, “želio razumjeti zašto je svijet takav kakav jeste”. Priznaje da su teme kojima se u svom radu bavi izuzetno teške, ali napominje da na svojim putovanjima sreće i djevojčice koje su odlučne u svojoj namjeri da se školuju, žene koje pokreću vlastite poslove, djevojčice, djevojke i žene koje ne pristaju na svijet nejednakosti i bore se za bolje prilike.

Žene, male i velike, koje je Tuschman sretao u Etiopiji, Gani, Indiji, Nigeriji, Gvatemali, a čiji su portreti dio njegove monografije Faces of Courage: Intimate Portraits of Women on the Edge, pogledajte ufotogaleriji.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.