Želite pravi izazov? Pročitajte knjigu u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica! (FOTO)

26.09.2014.  //  Novosti  //  Nema komentara

Proteklih mjeseci bilo smo svjedoci brojnih akcija i izazova koje su pokrenute na društvenim mrežama kako bi se skrenula pažnja javnosti na stanje u društvu.

Piše: Sanja Šabanadžović, Manjine.ba

Jedna od zadnjih je i #bookchallenge, gdje se od izazvanog zahtijeva da napiše listu 10 knjiga koje su imale veliki utjecaj na njega/nju i naravno, kako to biva, da pozove druge da urade to isto.

No, dugogodišnja saradnica Biblioteke za slijepa i slabovidna lica imala je na umu nešto drugo. Poznata bh. glumica Alena Džebo-Hećo na izazov je odgovorila tako što je pozvala deset osoba da pročitaju 10 knjiga u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH. 

“Vi znate da je na društvenim mrežama popularan izazov polijevanja hladnom vodom, benzinom i sličnim stvarima. Ali naša Alena je postavila knjigozov i rekla ‘vas deset izazivam da dođete u dva tonska studija i pročitate deset knjiga za potrebe Biblioteke i njene korisnike’. To je za Biblioteku neprocjenjivo”, kaže direktor Sakib Pleh.

Od prvog dana kada je postavljen izazov (peti septembar) brojni glumci su se javili. Već prvog dana došla je Merima Lepić, a narednih dana svoj doprinos su dali Maja Salkić, Kemal Čebo, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Marko Puljiz… kao i Vedrana Seksan koja isti izazov sebi postavlja već deset godina (dosad je pročitala 41 knjigu i snimila 353 sata).

“I Peđa Bajović, stand up komičar došao je u Sarajevo i odmah se uključio i pročitao knjigu. Mnogi se javljaju da čitaju, i to bez obzira da li su izazvani, jer je taj poziv otvoren za sve koji smatraju da mogu pomoći”, poziva direktor Pleh.

I zaista, ukoliko vjerujete da možete dati svoj doprinos Biblioteci za slijepa i slabovidna lica, dođite i napravite fonotest. 

“Uvijek se trudimo da uvećamo knjižni fond, a zbog neriješenog pitanja finansiranja, bili smo u riziku da blokiramo rad na tom području. Sada su glumci napravili takav potez koji nema cijene, a vrlo je bitan našim korisnicima, jer ih pristup novim knjigama uveliko veseli”, zaključuje direktor Pleh.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.