BiH dobila školu fudbala za djecu sa poteškoćama u razvoju

08.10.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Bosna i Hercegovina postala je prva zemlja u regiji koja ima školu fudbala za djecu s poteškoćama u razvoju. ŠF Respekt je ustanova kojom će odzvanjati dječiji smijeh.

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana “Dječije nedjelje” u sportskoj sali Centra “Vladimir Nazor” Sarajevo počela je sa radom škola fudbala “Respekt”, prva u regionu koja u trenažne procese uključuje i djecu sa posebnim potrebama.

“Dječija nedjelja” se tradicionalno obilježava širom Bosne i Hercegovine u cilju promocije prava djeteta na integraciju u društvenu zajednicu, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite koji brinu o djeci, što su i osnovni ciljevi škole. – Sport snažno doprinosi socijalnoj inkluziji osoba s invaliditetom na dva načina. S jedne strane mijenja stav i mišljenje društvene zajednice o osobama s invaliditetom, a s druge strane mijenja i stav i mišljenje osoba prema samima sebi. Sport mijenja percepciju društva prema osobama s invaliditetom jer usmjerava pažnju na njihove potencijale, odnosno na ono što mogu učiniti, a ne na ono što nisu u mogućnosti učiniti” kazali su iz škole fudbala. 

Svim mladim učesnicima podijeljeni su i pokloni u znak pažnje povodom Dječije nedjelje, Međunarodnog praznika promocije i zaštite dječijih prava. Pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo Faruk Pršeš dodijelio je nagrade i pobjednicima Evropskog prvenstva u stolnom tenisu – Irmi Juhić koja je osvojila zlatnu, i Damiru Rimcu koji je osvojio srebrenu medalju.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.