Svjetski dan bijelog štapa: Slijepe osobe i dalje teško žive u BiH

15.10.2014.  //  Novosti  //  Nema komentara

“Slijepe osobe u Bosni i Hercegovini, nažalost, ništa bolje ne žive niti imaju išta bolje uslove za život nego su to ranije imale, mada se u javnosti mnogo govori o unapređenju njihovog položaja”, rekao je predsjednik Saveza slijepih FBiH Fikret Zuko za Fenu povodom 15. oktobra koji se obilježava kao Svjetski dan bijelog štapa.

Zuko podsjeća da je u BiH ratificirana Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom, postoji i Strategija, ali, kako kaže, implementacije još nema.

“Slijepe osobe, objektivno još se ne mogu na adekvatan način školovati u integrisanom obrazovanju. Imaju puno prepreka u svakodnevnom životu, jer im nije prilagođen ambijent, niti okruženje”, kaže Zuko.

Naglašava da slijepe osobe nove tehnologije ne mogu koristiti ili to slabo mogu upravo zato što ih ne mogu kupiti, a kad ih dobiju i kao donaciju potrebna im je obuka za korištenje što im nije finansirano.

“Paradoks je činjenica da što se tehnologija više razvija, slijepe osobe su više socijalno isključene zato što to ne mogu pratiti ekonomski niti kroz rehabilitaciju”, smatra.

Malo bolja situacija sa zapošljavanjem

Zuko kaže da jedina pozitivna stvar o kojoj se, na neki način, može govoriti je nešto malo bolje zapošljavanje slijepih osoba. Podsjeća da postoji Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i Fond, pa je u oblasti zapošljavanja nešto bolje stanje.

Kaže da Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, gdje je također aktivan, ove godine, dijelom iz protesta, neće zvanično obilježavati Svjetski dan bijelog štapa i naglašava “svake godine smo to radili, nismo osjetili da ima poboljšanja”.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH slijepim knjigom nastoji razveseliti svakodnevnicu i razbiti monotoniju. Direktor BibliotekeSakib Pleh kaže za Fenu da slijepe osobe mnogo čitaju, vole knjige, a posebno drago im je druženje s autorima.

Biblioteka trenutno raspolaže s 22.760 bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe i slabovidne osobe koje koristi 1.189 slijepih osoba iz BiH, ali i svijeta, gdje žive te osobe s našeg govornog područja. To im je omogućeno bez naknade.

Svjetski dan bijelog štapa, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH obilježit će danas promocijom knjige Nenada Veličkovića Vitez švedskog stola, koju je snimio za potrebe slijepih korisnika na CD-u u MP3 formatu. Inače, za potrebe slijepih osobe već izvjesno vrijeme čitaju mnoge javne ličnosti.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH je među sedam institucija kulture od značaja za državu BiH, koje nemaju riješeno pitanje statusa, a time niti financiranja.

Nezvanična statistika pokazuje da u BiH ima oko pet hiljada slijepih osoba od čega ih je u FBiH oko 2.200. Do podataka o zapošljavanju slijepih osoba još je teže doći jer se to stanje brzo mijenja, odnosno oni brzo dobivaju ali i/li gube posao.

Svjetski dan bijelog štapa obilježava se od 1964. godine, a namjera je javnost informisati o problemima slijepih osoba. Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država proglasio je taj dan Danom bijelog štapa, a prerastao je u Svjetski dan slijepih.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.