Za završetak radova na Centru za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Vogošći potrebno još sto hiljada KM

23.10.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

U organizaciji Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH – Sumero, direktori društveno odgovornih kompanija Raiffeisen BANK dd BiH, Tondach BiH i Securitas BH obišli su centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Vogošći, koji je u izgradnji, a čiji su oni najveći donatori. 

U saopćenju za javnost navodi se da bi „Centar svoja vrata u punom kapacitetu trebao otvoriti u decembru, ali je za završetak svih radova potrebno još sto hiljada KM“.

Domaćin posjete bio je direktor Saveza Sumero Haris Haverić, koji je gostima predstavio dosad učinjeno na izgradnji i prezentirao dalji plan gradnje.

- Ovo je odličan primjer kako društveno odgovorne kompanije podržavaju Sumero, ne samo finansijski nego i suštinski. Uz njihovu pomoć mi se dalje razvijamo kao organizacija koja pruža podršku osobama s intelektualnim poteškoćama diljem BiH – istakao je Haverić. Zahvalio je direktorima što su lično posjetili centar.

Haverić je kazao da poslujući u skladu sa strategijom održivosti, kontinuirano nastoje svoj uspjeh podijeliti sa zajednicom u kojoj djeluju, pružajući podršku brojnim projektima usmjerenim na najosjetljivije kategorije stanovništva.

Direktor Raiffeisen BANK dd BiH Karlheinz Dobnigg kazao je da je nastavak podrške izgradnji centra za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom jedan od, za njih značajnih, projekata koji su realizirali u ovoj godini.

- Ta podrška je jedan aspekt naše višegodišnje suradnje sa Savezom Sumero – izjavio je.

Naglasio je bitnost pružanja podrške takvim centrima te dodao da ga posebno raduje činjenica da će se na ovaj način aktivno promovirati i svjesnost članova društva o postojanju osoba s invaliditetom kao sastavnom dijelu naše društvene zajednice, kao i njihovo pravo na apsolutnu podršku zajednice.

Izražavajući zadovoljstvo napretkom građevinskih radova, direktor kompanije Tondach BiH Jasmin Hošo naglasio je da vjeruje da će centar umnogome pomoći osobama s invaliditetom da bolje i kvalitetnije žive.

- Kroz projekt Sumero centra prepoznali smo potrebu ove populacije te nam je želja da poboljšamo kvalitetu življenja najugroženijih skupina kao što su osobe s invaliditetom i nadamo se da ćemo drugim privrednim subjektima poslužiti kao primjer i biti poticaj da se uključe i u ovaj projekt i podrže izgradnju centra – naveo je Hošo te zahvalio Savezu Sumero koji je implementator tog projekta.

Podršku izgradnji centra pružio je i Securitas BH, koji godinama posebnu pažnju posvećuje društveno odgovornim projektima.

Član uprave i direktor Odjela za upravljanje rizikom SecuritasBH Zlatko Prndelj podsjetio je da Securitas BH i Sumero već duže vrijeme uspješno surađuju, a da je ovo samo jedan od takvih projekata.

- Želimo da Savez Sumero i korisnici ovog centra imaju adekvatne uvjete za ostvarivanje aktivnosti bitnih za samostalan život. Ova populacija je nezasluženo na marginama društva i vjerujemo da će postojanje ovog centra doprinijeti njihovoj bržoj i boljoj integraciji u društvo – istakao je Prndelj.

U ime budućih korisnika tog centra, predstavnik grupe samozastupnika i korisnik Sumero programa “Stanovanje u zajednici“ Zlatan Horo naveo je da su svi korisnici uzbuđeni zbog otvaranja centra i da će im nove prostorije pružiti priliku za kvalitetnije svakodnevne aktivnosti.

Glavni cilj tog centra bit će osposobljavanje korisnika za nezavisno življenje u lokalnoj zajednici, edukacija asistenata za podršku korisnicima, podrška životu u lokalnoj zajednici, samoodređenje i samozastupanje te realizacija njihovih osnovnih ljudskih prava.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.