Zeleni polumjesec u BiH: Pomoć mladima u borbi s ovisnošću

30.10.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Predsjednik organizacije Zelenog polumjeseca u BiH Redžo Čaušević, pred sutrašnju ceremoniju povodom početka djelovanja Zelenog polumjeseca u BiH, u razgovoru za Anadolu Agency, kazao je kako je cilj ove organizacije pružanje šanse mladima.

Čaušević, koji je i profesor na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, na početku razgovora kazao je kako će Zeleni polumjesec za vrlo kratko vrijeme postati članica Federacije zemalja Zelenog polumjeseca Republike Turske, koja okuplja preko 30 zemalja članica, većinom Islamskog svijeta i koja djeluje globalno.

Zeleni polumjesec je nastao 1920. godine, a osnovala ju je grupa intelektualaca, po naredbi prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka. Ova organizacija osnovana je kako bi napravila programa prevencije i borbe protiv alkoholizma, kasnije narkomanije i pušenja.

Govoreći o samim planovima i načinu rada Zelenog polumjeseca u BiH, Čaušević naglašava kako su program i ciljevi rada prije svegapružanje šanse mladima.

“Moja velika želja je da upravo mladi dobiju određene angažmane, jer oni su, bez sumnje, naše najveće bogatstvo. Dakle, da mladima omogućimo da se kroz određene projekte afirmišu i istražuju.Ovisnost u BiH je jako prisutna. Jasno je da se, kad završe fakutlut, djeca tek tada suočavaju s problemima; nemaju posla. A kada čovjek nema posla, onda su svi ti poroci blizu i vrlo se olako u njih upustiti”, kazao je Čaušević.

On je dodao kako smatra da će se mladi ljudi upravo kroz takva predavanja, preventivno djelovanje i edukativne programe angažovati, a u isto vrijeme dati svoj doprinos u borbi protiv ovisnosti.

Čaušević je rekao kako organizacija trenutno broji oko 10 članova, no, prema njegovim riječima, obzirom da će u narednom peridu biti pokrenuti mnogi projekti, za godinu dana očekuje da organizacija broji oko 100 članova.

“Kroz niz projekata planiramo angažovati veliki broj ljudi. Mislim da ćemo akcenat staviti na taj edukativni program pošto imamo nekoliko akademika i profesora. Radit ćemo radionice i predavanja vezano za ovisnosti. Zbog toga ja i svojim studentima najviše dajem seminarske i diplomske radove iz tih oblasti. Dakle, odavde kreće velika aktivnost”, kazao je on.

Zeleni polumjesec u BiH je edukativno-zdravstvena organizacijačiji rad se temelji na prevenciji svih vrsta ovisnosti (alkohol, duhan, droge, igre na sreću, informacijske tehnologije), a u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja stanovništva i unapređenju čovjekovog dostojanstva.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.