FOTO: Umjetnička djela od hlora nose poruku napaćenog naroda Palestine

09.11.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Karta Palestine, drvo masline i dva prsta koji simboloziriju pobjedu samo su neki od motiva palestinskog umjetnika Mucahida Hilafa koji svoje slike radi uz pomoć hlora. Slikama izrađenim na crnom platnu i crnim majicama, Hilaf u svijet šalje poruku jednog napaćenog naroda, javlja Anadolu Agency.

Hilaf je ovu neobičnu metodu slikanja razvio prije četiri godine i to, kako i sam ističe, slučajno.

“Prije četiri godine, hlor se prolio na moju crnu majicu. Umjesto da je bacim, palo mi je na um da od toga napravim neku sliku. Odlučio sam da razvijem tehniku slikanja hlorom i sada to radim”, pojasnio je Hilaf.

Ovaj palestinski umjetnik za motive svojih slika odabrao je motive koji asociraju na palestinski nacionalni osjećaj te na borbu ovog naroda protiv izraelskih okupatora.

Hilaf je svoju ideju odlučio unovčiti te je crne majice sa raznim motivima počeo prodavati na tržnicama u Pojasu Gaze i u Zapadnoj Obali, a kako je i sam kazao, narod je odlično prihvatio tu ideju.

Mi smo jedan kreativan narod koji živi pod okupacijom. Na taj način i sredstva koja koristimo u našem ratu za slobodu, koristimo da bi stvorili umjetnička djela. Hlor koji koristimo za izradu oružja upotrijebio sam da izradim umjetničko djelo uz pomoć kojeg okupatoru šaljem poruku o našem nacionalnom osjećaju”, pojasnio je Hilaf, dodajući da sve radi sam i da nema sponzora.

Hilaf je rekao da je sa ovim naobičnim slikama posjećivao i pojedine sajmove umjetnina.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.