Seminari gluhih u Evropi

09.11.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Iako se gluha omladina Bosne i Hercegovine ne nalazi na značajnom mjesto integracije u društvo, niti u ostvarivanju svojih prava, Europska organizacija gluhe omladine je nastala sa ciljem educiranja – kako da ostvare svoja prava i poboljšaju svoju situaciju?

Piše: Alma Mujanović

U Bosni i Hercegovini je prije dvije godine, u mjesecu julu Igman bio pun posjetilaca. Hotel u kojem su boravili je bio ukrašen zastavama Evropskih zemalja, ako se sjećate. To je bio kamp Europske organizacije gluhe omladine (EUDY) koja je stizala iz cijele Evrope. Oni su tada upoznali našu domovinu, saznali nove informacije o njoj i naravno, sticali nova znanja u edukaciji. Osim što smo razgovarali sa Dennisom Hoogeevenom, direktorom Europske organizacije za gluhu omladinu, više o radu u EUDY organizacije smo saznali i od Abdulkerima Ljevakovića, gluhog studenta četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti. On je ove godine prisustvovao na EUDY kampu u Bugarskoj, te na EUDY seminaru u Budimpešti, u Mađarskoj.

Dennis nam o EUDY-u kaže sljedeće:

„EUDY označava Europsku uniju gluhe omladine i to je ustvari nevladina organizacija za gluhe omladine koje dolaze iz svih zemalja članica Vijeća Europe, uključujući i Kosovo. Njihov cilj je da gluhe osobe u Evropi imaju potpunu dostupnost socijalne i političke participacije, kao i pristup obrazovanju i zapošljavanju. EUDY trenutno broji 26 članova organizacije, a naravno i BiH je također član EUDY-a.“

A o kampu u Bugarskoj Abdulkerim kaže:

„Bilo mi je lijepo putovati autom od svoje domovine do mjesta kampa. Jedan od važnih ciljeva je bio upoznati i stvoriti odnos sa gluhima iz europskih zemalja i razmjeniti iskustva sa njima. Bilo je različitih tema na predavanjima, ali uglavnom ono što može biti korisno za aktivnost organizacije, udruženja, poboljšanja svoje situacije, kvaliteta života i slično.“

Na ovim aktivnostima, međutim postoje i ograničenja u sudjelovanju. Na kongresima i seminarima se može prijaviti maksimalno 35 učesnika, dok se na kampovima može prijaviti i do 100 učesnika. Na pitanje, kakva je Budimpešta i šta za njega znače ovakva dešavanja za gluhu omladinu on odgovara:

„Bilo mi je zanimljivo kada sam vidio jedno brdo usred ravne nizine, što nije uobičajeno za Sarajevu u kojem sam odrastao. Na tom brdu se nalazi velika prelijepa tvrđava sa prelijepim starim građevinama. Na suprotnoj strani rijeke se nalazi veličanstvena parlamentna zgrada. Podsjeća me na zgradu Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu ali je daleko raskošnija i veća. Jednostavno je veličanstvena i noću, jer je vrlo osvijetljena. Učestovao sam na seminaru pod temom „Gluhi u obrazovanju“ u projektu „Study session 2014 in Budapest“, koja se održava ove godine po drugi put zaredom. Prošlogodišnja tema je bila „Gluhi u politici.“

Cilj ovog sadanašnjog seminara je osposobljavati gluhe da aktivno sudjeluju i urade nešto za bolje obrazovanje. Bilo je divno iskustvo upoznati ljude iz drugih zemalja, pogotovo ako se radi o gluhima. Ovakva dešavanja me tjeraju na razmišljanja i da probam biti aktivniji za gluhu omladinu. Najbolje iskustvo se uči iz aktivnosti i rada a ne iz gledanja i promatranja. Ova dešavanja naglašavaju na važnost suradnje više osoba, ali i poštovanje drugih.“

„Uvijek imamo nešto! Glavni cilj svih tih okupljanja je razmjena iskustava i sticanje prijateljstva.“ – kaže nam Dennis Hoogeveen koji se uvijek raduje ovakvim susretima i upoznavanjima.

„Sviđa mi se što EUDY ne ostavlja gluhe da se sami snalaze, već im pokušava pomoći, ohrabriti ih i motivirati da svoje probleme riješe što efikasnije. Pokušavaju ih naučiti optimizmu. Ovi seminari su nesvakidašnji. Moram reći da sam bio oduševljen“- kaže Abdulkerim.

Na ovim seminarima, Abdulkerim je naučio da treba istraživati ono što može uticati za promjenu ili bolje rečeno, kako da zajedno sa gluhim osobama poboljša situaciju u kojoj se nalazi. Kako i sam Abdulkerim kaže, sva ova predavanja ne mogu odmah riješiti neki problem ali itekako mogu uticati na druge i motivirati ih da se bore za rješenja problema sa kojem se često suočavaju.

Što se ciljeva tiče, on kaže: „Naprije ne mogu zanemariti svoj fakultet, ali želja i cilj mi je napraviti projekat da vlada osigura gluhima iz BiH besplatno učestvovanje, odnosno da nam obezbijede prevoz kao i konačište na seminarima ili kampovima koja organizuje EUDY ili ostali slični organizatori. Seminari i kampovi mogu biti vrlo korisni za gluhe u njihovom obrazovanju i sticanju novih informacija. Zato i gluhima prepručujem da istražuju što više i da pokušaju napraviti projekat koji će osigurati učestvovanje gluhih na ovim i sličnim dešavanjima. Tako bi bili još više motivirani i oduševljeni.“ – poručuje nam Abdulkerim na kraju razgovora.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.