Nejra Musić: ‘Željeti ozdraviti, jako, jako, dovest će do pobjede!’

18.11.2014.  //  Lica  //  Nema komentara

Godine strahovite borbe s bolešću, nasreću, sada su iza šarmantne, optimistične i uvijek nasmijane Nejre Musić. Kada je imala 15 godina, Nejra je saznala da boluje od hodgkina - tumora limfnih žlijezda.

No, hemoterapije, dani tuge, besane noći i neizvjesnost su iza nje. Danas, ova osamnaestogodišnja Sarajka ambiciozno planira svoju budućnost, ne zaboravljajući na sve one koji se u ovom trenutku osjećaju onako kako je ona ne tako davno.

Razgovarala: Elma BehramRadiosarajevo.ba

“Svoj teški period života, polako bacam u zaborav. S 15 godina sam saznala da sam bolesna, i u to vrijeme sam i počela primati hemoterapiju. Ne mogu reći da sam uvijek bila raspoložena, teško je to bilo. Ali uprkos svim bolovima, nekoj tugi i mukama ja osmijeh nisam skidala s lica. Borila sam se lavovski, i nisam posustajala, i mislim da je taj rezultat sada očit. Sada sam, hvala Bogu, odlično i još uvijek se samo smijem, razmišljam pozitivno, i vjerujem u dragog Boga”, kaže Nejra.

Nakon njene bolesti javila se želja da ona pomaže drugima u izlječenju, a logičan izbor je bio studij medicine.

“Da! Poslije sve moje bolesti, ja sam imala veliku želju da počnem studirati medicinu kako bih pomogla svim bolesnim ljudima ovog svijeta. Nažalost to nije bilo moguće jer sam ja bila učenik srednje Muzičke škole. Kada sam saznala da neću moći studirati to što bih voljela, odlučila sam ipak da završim u smjeru u kojem sam i krenula.”

Tada pomalo razočarana, krenula je s projektima o kojima nije mnogo govorila. Nejra je počela pomagati drugima!

“Počela sam saradnju s Udruženjem Srce za djecu koja boluju od raka. Već je mjesec dana radionica iza mene, pravljenja nakita, muzičke radionice s mojim malenim pilićima. Krenula sam svim srcem da pomognem onoliko koliko mogu. Prije svega, to je moja psiha, kao što sam rekla, pozitiva, osmijeh i vjera. Tako sam počela prenositi svoju energiju na druge, i uspjela sam do pola u onome u čemu sam naumila! Ja nažalost najbolje znam kako je to”, priča Nejra.

Moja duša, moje srce i tijelo vezano je za ove ljude

Nejra se nedavno u znak podrške oboljelim odlučila ošišati i to je, kaže, najmanje što je mogla uraditi za ljude koje toliko razumije.

Nažalost, danas je mnogo oboljelih, a bolest ne bira godine. Nejra je vrijeme u bolnici provodila s ljudima starosne dobi od 100 godina, ali i onim mlađima. Tada je bila djevojčica od 15 godina.

“Bolje da niko ne zna šta se to dešava kada ostanete sami u četiri zida, s visokim stropovima, kriznim zidovima i samoćom u duši. Nažalost mnogo je oboljelih, i toliko je postalo često da je to za ne povjerovati, ali, hvala dragom Bogu, živimo u 21. vijeku pa se sve da riješiti i izliječiti!
Ipak Nejra se divi medicinarima koji se bore za bolesne, posebno medicinskim sestricama koje, kako kaže, rade po jedna u smjeni, s teških 36 bolesnika. Za uvjete u kojima je boravila ona, ali i ostali bolesnici, krivi samo i isključivo vlast koja nema sluha da je ovo bolest koja traži čistoću i red.

Svoje vrijeme do početka fakultetskih obaveza Nejra ispunjava kreirajući i praveći NeKi nakit. No, kako je muzika još jedna velika ljubav, aktivna je na njenim koncertima te projektima brata Kenana Musića, mladog bh. reditelja.
Ono što je posebno čini sretnom je rad s djecom u Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka.

Njena poruka svim ljudima koji se bore s bolešću je da nikad ne gube vjeru:
“Bitna je vjera u dragog Boga, pozitivne misli, vedrina i želja za ozdravljenjem. Željeti ozdraviti, jako, jako, dovest će do pobjede!”

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.