Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom: Premijera filma ‘Ljubovdan na Čarosu’

04.12.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

U Sarajevu je večeras, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom,premijerno prikazan igrano-dokumentarni filmLjubovdan na Čarosu čiji su autori djeca polaznici inkluzivne Radionice kreativnosti i mašteMalog Magacin Kabarea. 

Radionica “Širimo ljubav“ dio je kampanje “Govorimo o mogućnostima“ koju je realizirao Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) s domaćim partnerima uz podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) i Delegacije Evropske unije (EU) u BiH.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Massimo Mina kazao je da je pomenuta kampanja važna kako bi se podigla svijest građana o djeci, a posebno o djeci s poteškoćama u razvoju te kako bi se omogućila njihova integracija u normalan život.

“EU u potpunosti podržava socijalnu inkluziju djece s poteškoćama u razvoju, a ja sam došao večeras kako bi to potvrdio i dao svoju podršku”, rekao je Mina.

Prema njegovim riječima, postoji jako mnogo stigme prema djeci s poteškoćama u razvoju, a segmenti gdje se to naročito uočava su obrazovni sistem, normalan život i uspostavljanje porodice. 

Šef UNICEF-a u BiH Ayman Abu Laban istaknuo je da su predrasude koje postoje u društvu jedna od najvećih prepreka s kojima se djeca s poteškoćama u razvoju suočavaju.

“Zbog toga je bitno da se podigne svijest u društvu, odnosno svijest u porodicama, nastavnicima, prijateljima, susjedima…”, istaknuo je Abu Laban, dodajući da svi oni trebaju shvatiti da djeca trebaju uživati jednaka prava i imati jednake mogućnosti.

Djeca s poteškoćama u razvoju, pojašnjava Abu Laban, predstavljaju samo jednu grupu ranjivih kategorija. Osim njih postoje i druge ranjive kategorije – siromašna djeca, romska djeca i djeca na marginama društva.

“UNICEF je proveo studije i zaključili smo da je prijeko potrebno izmijeniti, odnosno ukloniti predrasude u svim segmentima društva”, kazao je Abu Laban.

Direktor misije USAID-a u BiH David Barth naglasio je da predstavnici USAID-a u BiH smatraju da nema ništa važnije od podizanja svijesti građana u BiH o ljudima kojima je potrebna pomoć.

“Zbog toga smo bili veoma sretni kada smo pokrenuli kampanju zajedno s prijateljima iz UNICEF-a i EU, koju smo nazvali „Borba za one koji su nevidljivi“, rekao je Barth.

Djeca s poteškoćama u razvoju, istaknuo je, zaslužuju mnogo bolju i jeftiniju medicinsku njegu, škole s obučenim nastavnicima…

“Također im je potrebno omogućiti pristup svim zgradama, jer 99 posto zgrada i objekata u BiH nemaju pristup za osobe s invaliditetom, a to je nedopustivo”, istaknuo je Barth i dodao da na večerašnjem događaju, nažalost, ne vidi one koji donose odluke, političare te socijalne radnike i ljude koji bi se trebali brinuti o ovoj populaciji.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.