Marina Abramović je najmoćnija umjetnica na svijetu

12.12.2014.  //  Lica  //  Nema komentara

Uprkos njihovim sposobnostima i kvaliteti, ženama u svijetu umjetnosti, kao i u svim ostalim područjima djelovanja, nije lako probiti se do samog vrha, ali je ona to uspjela: Marina Abramović.

Abramović je, naime, najbolje rangirana umjetnica na listi najutjecajnijih ličnosti u svijetu umjetnosti koju svake godine sastavlja cijenjeni časopis Art Review.

Ona se našla na petom mjestu liste od 100 najmoćnijih, a Art Reviewje opisuje kao umjetnicu performansa koja je postala prava zvijezda, predmet poštovanja i inspiracija drugima, a ne izostavlja spomenuti ni da uspješno prikuplja novac za svoj Institut.

Iznad Marine Abramović na listi su samo istaknuti vlasnici renomiranih muzeja i galerija: Nicholas Serota, direktor londonskog Tatea, David Zwirner, koji upravlja velikim galerijama u New Yorku, Londonu, Los Angelesu, poznati galerista Iwan Wirth i Glenn D. Lowry, direktor slavnog Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku.

Na vrhu liste, među prvih deset, osim Marine Abramović smjestilo se još samo dvoje umjetnika: Jeff Koons i Cindy Sherman.

Lista 100 najmoćnijih u svijetu umjetnosti izlazi od 2002. godine, a predstavlja umjetničku scenu u cjelini: umjetnike, historičare umjetnosti, galeriste, direktore i poduzetnike na ovom polju.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.