Za krofnu više: Mladi Varešanin Adis Vezir pokrenuo uspješan biznis u Turskoj

10.12.2014.  //  Lica  //  Nema komentara

Mladi 26-godišnji Adis Vezir iz Vareša, veoma brzo po dolasku u Tursku, u grad Eskišehir, prije dva mjeseca uspješno je pokrenuo vlastiti biznis, tako što je počeo praviti i prodavati krofne, javlja Fena.

U intervjuu za portal Sutra.ba Vezir priča kako strašno voli kuhati.

“To me oduvijek privlačilo i mislim da ne postoji ništa što ne znam napraviti u kuhinji. Kada kuham, osjećam veliku ljubav prema svakoj namirnici, prema svakom koraku koji napravim do završenog jela. Posvećujem mnogo pažnje svemu što radim u životu. Italijanska, meksička, bosanska kuhinja pa sada i turska, sve volim i stalno učim”, kazao je on.

Adis Vezir kaže kako su ga mnogi već pitali za recept za džabe ili novac, što je on naravno odbio. Adisu u svemu ovome pomaže i njegova zaručnica Dilara u koju je zaljubljen više od šest godina. Zajedno ustanu u četiri ujutro, on napravi smjesu i krofne dok Dilara dekorira. Krofne moraju biti isporučene prije 10 sati svaki dan. Njegove krofne se već prodaju u pekarama u Eskišehiru, u kantinama Anadolu Univerziteta koji broji više od 300 hiljada studenata, kladionicama i tu ne misli stati.

“Moram priznati da nisam očekivao ovoliku podršku ljudi. Svi uvijek žele krofnu više. Dok sam sklapao ugovor sa šefom jedne pekare, došao je čovjek koji je držao kladionicu i tražio je da i njemu počnem isporučivati moje proizvode. Ranije je probao primjerak koji smo donosili i bio je oduševljen. Kladionica ima svoju kantinu, što u Bosni ne postoji. Neki dan dok sam se vozio u tramvaju, držeći krofne u velikoj kutiji, jedan stariji gospodin me pitao može li kupiti jer izgledaju fantastično. Nakon njega još su tri osobe kupile po paket krofni. To se sve desilo u tramvaju – nevjerovatno!”, priča Vezir.

Najavljuje kako ove će ove sedmice obići osnovne i srednje škole te nekoliko firmi kako bi proširili biznis. Planira otvoriti svoj restoran već naredne godine.

Prilika za odlazak u Tursku došla je preko internacionalne kompanije za koju je Adis radio kao košarkaški videokoordinator, te je analizirao utakmice američke košarke. Od prve ušteđevine koju je zaradio u BiH kupio je kartu te se preselio u rodni grad njegove zaručnice. Osim proizvodnje i prodaje krofni, Adis još radi i kao prevodilac turskih serija na bosanski jezik.

“Bit nije u novcu. Bit je u tome da treba biti čovjek. Bez obzira na to kakve vas okolnosti okružuju, bilo koji teret na leđima da nosite, vi možete promijeniti svoj život. Vjerujte, volite i mislite pozitivno i vaš će se život promijeniti za 360 stepeni”, poručio je mladi Adis Vezir.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.