Zenica: Trodnevna radionica u sklopu projekta ‘Osobe s invaliditetom u muzejima’

18.12.2014.  //  Novosti  //  Nema komentara

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) i Balkanska mreža muzeja (Balkan Museum Network – BMN) organizirat će u Zenici trodnevnu radionicu u okviru projekta „Osobe s invaliditetom u muzejima“.

Na radionici od 17. do 19. decembra 2014. godine sudjelovat će muzejski profesionalci, predstavnici kulturnih institucija i udruženja osoba s invaliditetom, kao i osobe s invaliditetom.Ovaj projekat ima za cilj povećati pristupačnost muzeja i galerija osobama s invaliditetom, te omogućiti ovoj kategorija građana i građanki Bosne i Hercegovine veće učešće u aktivnostima koje provode muzeji.

Kroz aktivnosti u okviru projekta cilj je da se ojačaju veze između muzeja i udruženja osoba s invaliditetom, kako bi se stvorila osnova za kvalitetnu saradnju u budućnosti.

Radionice se sastoje iz teorijskog i praktičnog dijela, u okviru kojeg će se učesnici upoznati s mehanizmom produkcije i upotrebe taktilnih slika u muzejima i galerijama.

Ovaj projekat finansira Američka ambasada u BiH i Stavros Niarchos fondacija.

Fondacija CHwB je Švedska nevladina organizacija osnovana 1995. godine. CHwB se kroz različite projekte bavi promocijom, zaštitom i očuvanjem kulturnog naslijeđa, te zalaže za jednaka prava svih osoba na kulturno naslijeđe. Više informacija o CHwB možete naći na web-stranici: www.chwb.org/bih, Facebook stranici: CHwBBiH ili Instagramu: chwb_bih.

Balkansku mrežu muzeja čine 26 muzeja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije. Mreža muzeja je osnovana 2006. godine u cilju promoviranja i očuvanja zajedničkog kulturnog naslijeđa Balkana. Više informacija o BMN možete naći na web stranici www.bmuseums.net ili na Facebook stranici: Balkan Museums Network.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.