Iskorištavanje mladih: Slovenija ukida besplatno pripravništvo

20.12.2014.  //  Teme  //  Nema komentara

Slovenačka vlada najavila je u četvrtak da će postupno ukinuti besplatno volontersko stažiranje mladih, što već dosta vremena izaziva nezadovoljstvo onih koji traže prvi posao, jer se takav oblik rada ne plaća niti ulazi u penzioni staž, piše Hina.

“Vlada je danas ministarstvu za rad naložila da pripremi programe za plaćeni pripravnički staž, naš cilj je potpuno ukidanje neplaćenog volonterskog pripravništva”, rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade državni sekretar u ministarstvu za rad i socijalnu politiku Dejan Levanić.

Dodao je kako treba promijeniti zakone koji besplatno stažiranje dozvoljavaju, te da vlada javnom sektoru, ministarstvima, školstvu i pravosuđu, gdje su ti oblici rada česti, a nekad i zakonski obavezni, preporučuje da konkurse za besplatno volontiranje više uopšte ne objavljuju.

Mladi su na prihvaćanje volonterskog pripravništva često prisiljeni kako bi stekli radno iskustvo koje je obavezni uslov u konkursima za plaćena radna mjesta za koja kasnije konkurišu.

No, praksa besplatnog volontiranja među poslodavcima se proširila do te mjere da po podacima 60 posto mladih pripravnika za svoj rad ne dobivaju nikakvu platu, ne teče im radni staž, a dobiju samo naknadu za prevoz na posao.

Omladinske i studentske organizacije već duže pozivaju vladu da takav oblik rada ukine tvrdeći da se radi o iskorištavanju situacije u kojoj je trećina mladih nezaposlena.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.