Jose Mujica, najskromniji predsjednik, antipolitičar i Don Kihot našeg vremena

07.01.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Petogodišnjoj upravi “najskromnijeg predsjednika na svijetu” uskoro dolazi kraj.

José Mujica preuzeo je dužnost predsjednika Urugvaja u martu 2010, ali nikada nije uselio u predsjedničku palaču u glavnome gradu Urugvaja Montevideu. Umjesto toga, on živi na farmi okružen psima.

Osim što je najponizniji i najskromniji, Mujica je i najsiromašniji predsjednik na svijetu, a ujedno i najradikalniji političar, tj. antipolitičar.Mogli bismo ga nazvati i posljednjim junakom politike ili Don Kihotom našeg vremena.

Njemu je pak najdraže kad je za Guardian njegov susjed i prijatelj rekao da je Jose običan čovjek.

Mujica je postao predsjednik 2010. godine, nakon uvjerljive pobjede nad desničarskim suparnicima. Stopa siromaštva, koja je pala za vrijeme Vázquezovog mandata (Mujicin prethodnik), nastavila je padati, spustivši od 12 posto, a minimalne plaće su porasle za 50 posto tokom Mujicinog predsjedavanja. 

S druge strane, kriminal i nasilje su za vrijeme njegova mandata porasli.

New York Times nazvao je Mujicin Urugvaj najviše socijalno-liberalnom zemljom u Latinskoj Americi. U 2013. godini Urugvaj je postao prva zemlja koja je legalizirala i regulirala prodaju marihuane.

Mujicin mandat završava 1. marta 2015. godine, a zbog ustavnih pravila se ne može ponovno kandidirati za predsjednika. Tabaré Vázquez će preuzeti mandat i mjesto predsjednika, a Mujica će svoj mandat završiti onako kako ga je i počeo – kao običan čovjek. 

Pogledajte fotogaleriju i upoznajte najneobičnijeg predsjednika na svijetu – od ranih revolucionarnih dana do danas, a tu je i zanimljivi video.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.