Četiri posto Srbijanki smatra da muž ima pravo da tuče svoju ženu

04.01.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

U Srbiji četiri posto žena smatra da suprug ima pravo da udari ili tuče svoju suprugu i u većini tih slučajeva žene opravdavaju muževljevo nasilje kada žene zanemare svoju djecu, pokazali su rezultati Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i djece u Srbiji 2014 i Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i djece u romskim naseljima u Srbiji 2014 – MICS 5, javlja Anadolu Agency (AA).

Usporedni podaci generalno za Srbiju i kod romske zajednice su pokazali da postoji ekstremna razlika prema svim vidovima društvenih shvatanja. Nasilje u porodici se češće opravdava kod žena iz romskih naselja - 37 procenata. Anketa provedena u dvije hiljade romskih domaćinstava je pokazala da žene u tim zajednicama podržavaju nasilje nad ženama ako se prepiru sa svojim muževima (21 posto) ili izađu bez njegovog znanja (19 procenata).

Prema podacima iz analize koju su proveli Republički zavod za statistiku (RZS) Srbije i UNICEF u periodu od 1. februara do 30. aprila 2014. godine, 93 posto građana Srbije smatra da djecu radi vaspitanja ne treba fizički kažnjavati, ali je 43 posto djece od 1 do 14 godina bilo izloženo barem jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od člana domaćinstva.

„Oko 39 procenata djece je bilo izloženo psihološkom, dok je 17 procenata bilo izloženo fizičkom kažnjavanju. Najtežim oblicima fizičkog kažnjavanja bio je izložen jedan procenat djece“, navedeno je u rezimeu istraživanja MICS 5, koje je danas prezentirano u Medija centru Beograd.

Podaci za romsku djecu pokazuju da je u romskim naseljima 66 posto djece bilo izloženo najmanje jednom vidu fizičkog i psihičkog nasilja.

Predstavljeni i konačni sveobuhvatni nalazi potvrdili su da je stopa završavanja osnovne škole u Srbiji 93 posto, a stopa prelaska u srednju školu 96 posto. U romskim naseljima srednju školu pohađa 22 procenta djece.

U okviru MICS 5 provedena su dva istraživanja na teritoriji Srbije – na nacionalnom nivou i na nivou romskih naselja. Stopa odgovoradomaćinstava za oba istraživanja bila je preko 90 posto, što prikupljene podatke čini relevantnim i pouzdanim.

Konačan izvještaj sadrži sve standardne indikatore za oba istraživanja, dok njihova disagregacija omogućava uvid u specifičnosti položaja domaćinstava, žena i djece u zavisnosti od toga u kojem regionu ili tipu naselja žive, koji im je nivo obrazovanja ili socioekonomski položaj.

Istraživanje višestrukih pokazatelja (Multiple Indicator Cluster Survey – MICS) je međunarodni istraživački program koji je UNICEF razvio u saradnji s drugim agencijama UN-a, i koji se provodi svakih pet godina u više od 100 zemalja. MICS istraživanjem se prikupljaju podaci o zdravlju djece, razvoju, obrazovanju, zaštiti i općem blagostanju, kao i o reproduktivnom zdravlju žena.

Podaci prikupljeni MICS 5 istraživanjem čine dio priprema za konačni izvještaj Generalnog sekretara UN o Milenijskim razvojnim ciljevima u 2015.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.