Ujgurkama zabranjeno nositi burke u javnosti

13.01.2015.  //  Nacionalne manjine  //  Nema komentara

Ženama koje pripadaju turkijskom narodu Ujgur koji živi u autonomnoj regiji Xinjiang na sjeverozapadu Kine zabranjeno je nositi burke u javnosti, što je najnovija u nizu restrikcija koje se tiču ispoljavanja vjeroispovijesti u regionu.

Vlasti u Xinjangovoj prijestolnici Urumqi odlučile su zabraniti nošenje burki prošlog mjeseca, a legislativa je potpisana u subotu.

Državna novinska agencija Xinhua legislativu je opisala kao “pokušaj da se suzbije rastući ekstremizam zbog koje su Ujgurke prestale nositi šarenu tradicionalnu odjeću i počele nositi crne burke”.

Xinhua je podsjetila da je takav način odijevanja zabranjen i u Francuskoj i Belgiji i dodala da to nije “nacionalna odjeća muslimana”.

U julu 2014. godine vlada je izdala upozorenje radnicima i studentima da ne poste tokom mjeseca ramazana.

Također je zabranila muškarcima da puštaju bradu, stavila zabranu na vjerske edukacijske aktivnosti i počela kontrolisati ulaze i izlaze iz džamija.

Uvedene su pooštrene mjere sigurnosti u autonomnoj regiji Xinjang Ujgur tokom 2014. godine kako bi se suzbili napadi i sukobi sigurnosnih snaga sa separatistima koji se bore za formiranje nezavisne nacije Istočnog Turkmenistana.

Ujguri, koji čine oko 45 posto populacije u Xinjangu, optužuju Kineske vlasti za sprovođenje represivnih mjera koje sprječavaju njihove vjerske, trgovinske i kulturne aktivnosti.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.