Papa: ‘Oštro osuđujemo svako nasilje u ime religije ili boga’

19.01.2015.  //  Ostalo  //  Nema komentara

Papa Franjo rekao je da sloboda govora ne znači i vrijeđanje nečije vjere, ali time ni na koji način nije želio opravdati teroristički napad naCharlie Hebdo, piše agencija Beta.

To je navedeno u saopštenju zvaničnika Vatikana zaduženog za odnose s javnošću sveštenika Thomasa Rosice.

Saopštenje je izdato nakon što je papa Franjo jučer u avionu za Manilu odgovarao na pitanja novinara o slobodi govora, poslije najtežeg terorističkog napada u Francuskoj u posljednjih 50 godina, u kojem je ubijeno deset novinara satiričnog lista.

Rosica je dodao da je papa Franjo govorio na jedan “kolokvijalan” način i među “prijateljima” i da je i tom prilikom oštro osudio svako nasilje u ime religije ili boga.

Papa Franjo je jučer izjavio da je sloboda govora “fundamentalno pravo”, ali da ono ne podrazumijeva vrijeđanje tuđe vjere.

“Svako ima ne samo slobodu i pravo nego i obavezu da kaže šta misli, i to u cilju opšteg dobra. Legitimno je koristiti tu slobodu, ali bez vrijeđanja”, rekao je papa Franjo.

On je u više navrata najoštrije osudio terorističke napade koji su se dogodili u Parizu, a jučer je podsjetio da je i Katolička crkva vodila vjerske ratove.

“Pomislimo na našu Crkvu: koliko smo vjerskih ratova imali. Sjetimo se Bartolomejske noći”, rekao je papa.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.