Za mogućnost eutanazije 57 posto Slovenaca

20.01.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Odnos Slovenaca prema eutanaziji proturječan je pa njih 57 posto načelno podržava mogućnost skraćenja života pacijenata koji nemaju izgleda za ozdravljenje, dok bi samo četvrtina sama pristala da ih eutanaziraju, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo, piše Hina.

Javna rasprava o tom pitanju postala je aktuelna pošto je nedavno ljekar ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) osumnjičen da je umirućem pacijentu dao mješavinu kalija i morfija i tako mu skratio muke. Zbog toga je otpušten iako je negirao optužbe tvrdeći da mješavinu jeste pripremio, ali je pacijentu nije dao već je tako drastičnom provokacijom želio upozoriti na nesporazume i slabu komunikaciju osoblja na odjelu.

U anketi koju je objavilo Delo, 57 posto ispitanika potvrdno je odgovorilo na pitanje podržava li eutanaziju. Dodatno pitanje pokazalo je da dvije trećine ispitanika eutanaziju shvaća kao aktivan prekid života pacijenta koji je neizlječivo bolestan, trpi jake bolove i želi okončati muke. Za preostalu trećinu ispitanika eutanazija je slučaj klinički mrtvog pacijenta kojeg ljekari uz pristanak porodice “isključe” s aparata koji ga umjetno održavaju na životu.

Istraživanje je pokazalo je da više od polovice ispitanika ima načelno “liberalno” stajalište prema eutanaziji, ali da se to promijeni ako ih se pita bi li sami pristali da im se skrati život.

U hipotetskoj situaciji u kojoj bi se sami našli u bezizlaznoj situaciji i na samrtnoj postelji, većina bi se odlučila za nastavak održavanja života i ublažavanje bolova, a manje njih na mogućnost da dobiju smrtonosnu injekciju, navodi vodeći slovenački dnevnik.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.